Foto: F64
Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns uzskata, ka finanšu ministrs Einars Repše vēršas pret viņu ne vien politisku iemeslu dēļ, bet arī tāpēc, ka vēlas ietekmēt VID lēmumus konkrētu nodokļu maksātāju jautājumos, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Jakāns.

Skaidrojot Repšes rīcību, Jakāns norādīja, ka tam ir gan politiski iemesli, gan arī vēlme dot konkrētus norādījumus VID par konkrētiem nodokļu maksājumiem, atbrīvojot viņus no uzrēķiniem vai nemaz neuzrēķinot nodokļu parādus vai neveicot, vai, tieši otrādi, veicot pastiprinātas pārbaudes. "Ministra birojam ir neērti lūgt man kaut ko par konkrētiem nodokļu maksātājiem," norādīja Jakāns, piebilstot, ka tagad tas esot kļuvis iespējams.

"Ja neizdosies mani atlaist, viņš to var izmantot arī kā karogu prieksvēlēšanu laikā, ka viņš ir cīnījies" norādīja Jakāns

Viņš ir pārliecināts par savu uzvaru gadījumā, ja tiks atbrīvots no amata un apstrīdēs šo lēmumu tiesā, jo "tiesu praksē nav bijis tāda gadījuma, kad [disciplinārlietas izmeklēšanas] komisija pieņem vienu lēmumu, bet lēmuma pieņēmējs to pilnīgi neņem vērā". Jakāns norādīja, ka komisija atzinumā uz 69 lappusēm viņa rīcībā pārkāpumus nav konstatējusi. ""Man atliek tikai piekrist, ka nekādu pārkāpumu manā darbībā nav," sacīja Jakāns.

Viņš arī norāda, ka politiska iejaukšanās VID sākusies no pirmās dienas, kad Repše stājās amatā un "tika saburzīta un iemesta miskastē jaunā VID struktūra".

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) raidījumam norādīja, ka viņam nav pamata neuzticēties finanšu ministram un jautājums par Jakāna atbrīvošanu no amata būs valdības nākamās nedēļas darba kārtībā. Viņš norādīja, ka šo lietu nevajadzētu politizēt, lai gan šāda tendence, viņaprāt, vērojama no Tautas partijas un Tieslietu ministrijas puses.

Tomēr premjers atturējās prognozēt valdības balsojumu, norādot, ka vēlas dzirdēt finanšu ministra argumentus.

Jau vēstīts, ka Repše otrdien nolēma rosināt valdību Jakānu atcelt no amata, jo viņš vairākkārt nav pildījis ministra rīkojumus un tādejādi zaudējis uzticību. Ja valdība atbrīvos Jakānu no amata, tad Repše par ieņēmumu dienesta direktoru varētu virzīt Neliju Jezdakovu.

Rīkojuma projektu par disciplinārsodu Jakānam – atbrīvošanu no amata - Repše jau iesniedzis Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!