Foto: F64

Otrdien, 28. jūnijā, SIA "Preiļu slimnīca" nosūtījusi oficiālu vēstuli Veselības ministrijai (VM), lai noskaidrotu tās plānu attiecībā uz reģionālo slimnīcu līmeņu maiņu, raizējoties, kā tas ietekmēs Preiļu slimnīcu, portālu "Delfi" informēja Preiļu novada pašvaldībā.

Kā apgalvo pašvaldībā, slimnīca ir saņēmusi informatīvā ziņojuma projektu par slimnīcu tīkla attīstības stratēģiju, kurā Preiļu slimnīca ir definēta kā 1. līmeņa slimnīca, bet ziņojumā nav skaidrojuma par pakalpojumiem, kurus sniegs 1. līmeņa slimnīca pēc reformas.

"Vienīgais normatīvais dokuments, kas nosaka darba organizāciju atbilstoši katras slimnīcas līmenim, ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 555 "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība". No tā izriet, ka, pazeminoties SIA "Preiļu slimnīca" līmenim, ir jālikvidē veselības aprūpes pakalpojumi, kuri uz doto brīdi ir nodrošināti atbilstoši normatīvajām prasībām: akūtā ginekoloģijas un dzemdību palīdzība slimnīcā un uzņemšanas nodaļā; diennakts neatliekamā (akūtā) palīdzība uzņemšanas nodaļā (ķirurgs, ginekologs, radiologs, anesteziologs); CT valsts dotētais pakalpojums, kurš atbilst 2. līmeņa slimnīcām; intensīvā terapija un akūtā palīdzība Terapijas nodaļā," norāda pašvaldībā.

Slimnīcas valde un mediķi norāda uz neizbēgamu pakalpojumu likvidāciju reģionā, zaudējot darbiniekus, kuri reformas rezultātā aizies no medicīnas vai sameklēs citu uzņēmumu. Tas spēcīgi ietekmēs ambulatoro pakalpojumu pieejamību un apjomu. Dienas stacionārā tiktu pārtraukti vai būtiski samazināti apjomi šādiem pakalpojumiem: plānveida ķirurģija, traumatoloģija, ginekoloģija, ultrasonogrāfija, endoskopija, rentgenoloģija un datortomogrāfija.

Tādēļ vēstulē slimnīca pieprasa skaidrot, kāds ir reformas īstenošanas uzsākšanas datums, kādus veselības aprūpes pakalpojumus nodrošinās SIA "Preiļu slimnīca" pēc reformas. Tāpat slimnīca norāda, ka pakalpojumu apjoma samazināšanās SIA "Preiļu slimnīca" līmeņošanas rezultātā traucēs sasniegt ERAF Projekta Nr. 9.3.2.0/18/I/018 "SIA "Preiļu slimnīca" dienas stacionāra pārbūve" izvirzīto mērķi, tāpēc vēlas noskaidrot, kurš segs zaudējumus, ja reformas rezultātā netiks izpildīti Centrālās finanšu un līgumu aģentūras nosacījumi.

SIA "Preiļu slimnīca" valde un darbinieki ir mērķtiecīgi nolēmuši pastāvēt uz plaša veselības aprūpes pakalpojumu klāsta saglabāšanu reģionā. Arī Preiļu novada pašvaldība izmantos visas iespējas, lai saglabātu pēc iespējas vairāk darbavietu un nodrošinātu kvalitatīvu un pieejamu veselības aprūpi novadā, paziņojumā medijiem uzsvēra pašvaldībā.

Jau ziņots, ka nolūkā padarīt esošo ārstniecības iestāžu tīklu efektīvāku atkal tiek plānots viest izmaiņas esošajā slimnīcu līmeņu sistēmā.

Slimnīcu līmeņu reforma bija viena no bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) prioritātēm, taču, lai gan bija plānots to pabeigt līdz 2020. gada beigām, tas tomēr nenotika. Patlaban, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, atkal plānots pārskatīt slimnīcu līmeņus.

Ziņojumā, kurā analizēta esošā situācija, izteikti dažādi priekšlikumi, tostarp, piemēram, atteikties no otrā līmeņa slimnīcām, sadalot tās trešajā un pirmajā līmenī atbilstoši nodrošināmo veselības aprūpes pakalpojumu apjomam un stratēģiskajai nepieciešamībai.

Ziņojumā pausts, ka Preiļu slimnīcu un Krāslavas slimnīcu plāno noteikt kā pirmā jeb zemākā līmeņa slimnīcas, jo 2020.gadā, vērtējot slimnīcu sniegto pakalpojumu atbilstību noteiktajam līmenim, esot secināts, ka slimnīcas nenodrošina ķirurģiju visu diennakti, līdz ar to sniegto pakalpojumu apjoms atbilst pirmā līmeņa slimnīcām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!