Foto: AFP/Scanpix

Trešdien, 28. decembrī, tiekoties ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), ASV Republikāņu partijas senatori Džons Makeins, Lindsijs Greiems un Demokrātu partijas senatore Eimija Klobučāra norādīja, ka jāturpina uzsāktā sadarbība, meklējot vienotus risinājumus drošības situācijai reģionā un eiroatlantiskajā telpā.

Sarunā abas puses uzsvēra Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības un divpusējās sadarbības nozīmīgumu, kā arī pauda atbalstu līdzšinējai reģionālās drošības politikai un plānotajiem soļiem ES un NATO sadarbības stiprināšanā, tostarp kiberdrošības un stratēģiskās komunikācijas jomās.

ASV senāta pārstāvji tikšanās laikā atzinīgi novērtēja Latvijas apņemšanos palielināt izdevumus aizsardzībai, kā arī Latvijas paveikto valsts aizsardzības un starptautiskās drošības stiprināšanas jomā, īpaši sadarbojoties Afganistānā. Abas puses uzsvēra, ka jāturpina uzsāktā sadarbība, meklējot vienotus risinājumus drošības situācijai reģionā un eiroatlantiskajā telpā.

Kontekstā ar Latvijas dalību OECD, tika novērtētas līdzšinējās reformas, lai ieviestu augstus drošības starptautiskos standartus un mazinātu riskus, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un tika pārrunātas tālākas sadarbības iespējas šajā jomā.

Rinkēvičs atzinīgi novērtēja ASV un Latvijas starpparlamentu attiecību regularitāti, kā arī ASV Senāta un Kongresa atbalstu kopumā.

Savukārt tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK) un deputātiem senatori apliecināja, ka ASV turpinās nodrošināt jūtamu militāru klātbūtni Baltijas aizsardzībai, turpinot ASV karavīru rotāciju un finansiālu atbalstu, kā arī uzsvēra, ka ASV Kongresā ir stingrs atbalsts sadarbībai ar Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Mūrniece uzsvēra, ka ASV senatoru vizīte notiek nozīmīgā laikā, kad pieaug nepieciešamība aktīvi sadarboties un apmainīties viedokļiem par būtiskiem jautājumiem. ASV delegācija apliecināja gatavību turpināt aktīvu vizīšu apmaiņu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās ASV par "konsekventu atbalstu" Latvijai – gan ceļā uz neatkarības atjaunošanu, gan pašlaik, kad Latvija saskaras ar virkni drošības izaicinājumu, tostarp tādiem hibrīddraudiem kā Kremļa īstenotā propaganda un kiberapdraudējums. Saeimas delegācija un ASV senatori pauda vienprātīgu pārliecību – ir jāapvieno spēki, lai pret tiem cīnītos. Senatori pauda gandarījumu, ka Latvija jau spērusi soļus šajā virzienā, izveidojot kiberdrošības centru "Cert.lv".

Saeimas deputāti arī pauda pārliecību, ka ASV spēcīgais atbalsts reģionam vienlaikus arī stiprinās vienotību starp Eiropas valstīm.

ASV senatori trešdien paguva paviesoties arī Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā.

Vēstīts, ka trešdien vizītē Rīgā ieradās ASV senatori. Ziņu aģentūra "Reuters" norādīja, ka vizītes mērķis ir mazināt Baltijas valstu šaubas, ka jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps varētu nepildīt NATO saistības, kas ir šo valstu drošības garants.

Pēc tikšanās ar prezidentu Raimondu Vējoni ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētāja Džona Makeina vadītās delegācijas pārstāvji norādīja, ka Krievijai un tās prezidentam Vladimiram Putinam nāksies atbildēt par iejaukšanos ASV vēlēšanu procesā.

Savukārt tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, senators Makeins paudis pārliecinošu ASV kā stratēģiskā partnera atbalstu Latvijai aizsardzības stiprināšanā, uzsverot arī kiberaizsardzības nozīmi vispārējo draudu pārvarēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!