Foto: EPA/LETA
Jaunā ASV vēstniecības ēka, uz kuru amerikāņu pārstāvniecība cer pārcelties nākamā gada pirmajā pusē, izmaksājusi 89,8 miljonus ASV dolāru (aptuveni 44,9 miljoni latu), trešdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" stāsta ASV vēstniece Latvijā Džudita Gārbere.

"Mēs ceram pārcelties uz jauno vēstniecības ēku nākamā gada pirmajā pusē un vēl spriežam, kā rīkot jaunās vēstniecības ēkas svinīgās atvēršanas pasākumu," sacīja vēstniece. Projekts un celtniecība kopā izmaksājusi 89 838 000 ASV dolāru.

Vēstniecības ēkas tapšanā piedalījušies vairāki Latvijas uzņēmumi, piemēram, "RBSSKALS", "Metāldizains", "ESK Sistēmas", "STA grupa", "Mesako", "Latvijas Energoceltnieks", "Peri", "Datu tehnoloģiju grupa", "Pilnstikla studija" un citi, stāsta Grābere. Kā darbinieki strādājuši arī Latvijas iedzīvotāji, šobrīd dienā – ap 140 darbinieku no Latvijas. "Esam ļoti apmierināti par šīs sadarbības iznākumu," norāda vēstniece.

Viņa atzīst, ka pašlaik ir maz ceribu, ka vēstniecības jaunās ēkas atklāšanā varētu piedalīties ASV augstākās amatpersonas. "Jāteic, šobrīd ASV prezidents [Baraks Obama] un valsts sekretāre [Hilarija Klintone] gan neplāno vizīti uz Latviju, tomēr arī mēs ASV vēstniecībā Latvijā būtu ļoti priecīgi, ja šāda iespēja rastos," norāda Grābere.

Jau ziņots, ka jaunās ASV vēstniecības ēkas būvlaukums Rīgā, Kalnciema ielā 160, svinīgā ceremonijā tika atklāts 2008.gada maijā. Ēka tiek celta uz Rīgas pašvaldībai iepriekš piederējuša aptuveni četrus hektārus liela zemesgabala Kalnciema un Remtes ielas stūrī.

ASV nekustamo īpašumu Kalnciema ielā iegādājās izsolē par 5 733 001 latu. Uz šī zemes gabala atradās ēkas, kuras tika nojauktas. Vienā no ēkām atradās arī Rīgas Mūzikas internātskolas skolotāju dzīvokļi, un ASV arī izmaksāja skolai kompensāciju 362 213 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!