Lai arī veselības aprūpes sistēmai šīgada budžeta izdevumi ir jāsamazina par 42,5 miljoniem latu un pagaidām nav skaidrs, kā to izdarīt, topošās valdošās koalīcijas partiju politiķi sola vairāk necelt pacientu iemaksas un citu pakalpojumu izmaksas iedzīvotājiem.

Veselības ministrija piedāvā samazināt budžetu par 11,8 miljoniem latu, kas ir vien aptuveni ceturtā daļa no nepieciešamā ietaupījuma. Šis samazinājums tiks lielākoties veidots uz veselības aprūpes sistēmas darbinieku algu rēķina, samazinot ārstu, medmāsu un cita personāla atalgojumu par 10 %.

Darba grupa, kas nodarbojas ar veselības aprūpes sistēmas budžeta samazināšanas iespēju izvērtēšanu, ir pieņēmusi deputātes Ingrīdas Circenes (JL) priekšlikumus ietaupīt papildu divus miljonus latu uz investīciju rēķina, 1,2 miljonus latu, atliekot Eiropas Savienības struktūrfondu projektu līdzfinansējumu, kā arī ietaupīt pagaidām vēl nezināmu naudas summu, likvidējot veselības aprūpes sistēmas iestāžu padomes.

Tāpat pieņemts deputātes priekšlikumu ietaupīt vēl 1,4 miljonus latu uz Austrumu slimnīcas telpu rēķina. Tā kā nesen ir paaugstināta pacientu iemaksa, slimnīcās varētu atbrīvoties vietas un Circene rosina pārvietot pacientus tā, lai varētu atbrīvot daļu telpu, tā ietaupot līdzekļus.

JL deputāte rosinājusi arī šogad atteikties no attīstības izdevumiem, kas varētu dot iespēju ietaupīt vēl astoņus miljonus latu, kā arī izteikusi vairākus citus priekšlikums.

Darba grupa un jaunās koalīcijas pārstāvji pirmdien vēl turpinās darbu, lai meklētu iespējas ietaupīt vēl daudzus trūkstošos miljonus latu, tomēr pauduši pārliecību, ka izdosies izvairīties no izmaksu sloga palielināšanas pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!