Foto: Saeimas administrācija

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš vienojies, ka Valsts prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus viņa pilnvaru laikā uzņemsies Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputāts, Saeimas vicespīkers Gundars Daudze, informē jaunā prezidenta preses sekretāre Karīna Rāviņa- Vimba.

Bērziņš atzinīgi vērtējot Daudzes pieredzi, vadot 9.Saeimas darbu, kas būtu ļoti noderīga, strādājot Valsts prezidenta kancelejā. Pozitīvi tiek vērtēts arī tas, ka Daudze arī agrāk ir ieņēmis vadošus amatus un uzkrājis pieredzi parlamentārajā darbā.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks arī turpmāk būs Ēriks Ozols, tādējādi nodrošinot kancelejas administratīvā darba pēctecību.

Savukārt Andris Pelšs ir piekritis turpināt darbu par padomnieku ārpolitikas jautājumos.

Valsts prezidenta Valda Zatlera kanceleju vadīja bijušais Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

Daudze Latvijas Televīzijai (LTV) atzina, ka lēmums par amata maiņu neesot bijis viegls, tomēr iepriekš gūtā pieredze var noderēt Valsts prezidenta kancelejā.

Daudze arī jaunajā amatā centīšoties iespēju robežās nepamest savu ārsta praksi un arī turpmāk dežurēt Ventspils slimnīcā.

Pašreizējais prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs aģentūrai BNS uzsvēra, ka nekādas jaunievēlētā prezidenta aktivitātes un izvēles, tostarp viņa pēcteča izvēli kancelejas vadītāja amatā un to, cik veiksmīgi Daudze šos pienākumus varētu pildīt, nekomentēs.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai BNS vien norādīja, ka izšķiršanās vadīt jaunievēlētā prezidenta kanceleju ir paša Daudzes ziņā un ne frakcijā, ne koalīcijā tas neesot saskaņots.

"Protams, cilvēks pats izvēlas savu ceļu, tā ir viņa izvēle. [ZZS] prezidenta komandas komplektācijā absolūti neiejaucās, mēs neesam par to runājuši," vien atkārtoti uzsvēra Brigmanis.

Arī par to, kas sēdīsies ne tikai deputāta, bet arī Saeimas priekšsēdētāja biedra un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja krēslā Daudzes vietā, viņam noliekot mandātu, pagaidām frakcijā neesot runāts.

Rāviņa-Vimba aģentūrai BNS sacīja, ka par pārējiem kandidātiem uz topošo prezidenta kancelejas sastāvu vēl nevar pastāstīt, jo sarunas turpinās. Bērziņš ir apņēmies savu komandu izveidot līdz inaugurācijas dienai, un tā arī notikšot.

"Kolīdz būs kādi jaunumi par amatpersonām amatos, to paziņosim," teica jaunievēlētā prezidenta pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!