Latvijas Bankas prezidenta Einara Repšes jaunveidojamā partija "Jaunais laiks" trešdien publiskojusi statūtu projektu, kas paredz, ka tā ir demokrātiska labējā spārna partija un tās uzdevums ir nodrošināt demokrātisku, kompetentu un godīgu valsts pārvaldi.
Projektā paredzēts, ka partijas vadītāju ievēlē un valdes locekļus apstiprina pilnsapulce vai kongress, aizklāti balsojot. Valdes locekļu kandidatūras izvirza partijas vadītājs. Partijas vadītāja darbības termiņš ir divi gadi, pārējo valdes locekļu darbības termiņš ir viens gads.

Valde sastāv no partijas vadītāja un vēl pieciem valdes locekļiem. Tās ārkārtas sēdes sasauc pēc vajadzības vai vismaz triju valdes locekļu pieprasījuma. Valdes sēdes partijas biedriem ir atklātas, taču, īpaši nolemjot, tā ir tiesīga noteiktus jautājumus izlemt slēgtā sēdē.

Valdes locekļa darbs ir atalgots, un tikai pēc partijas vadītāja ierosinājuma ar valdes atļauju tās loceklis var ieņemt kādu citu amatu vai veikt kādu citu algotu darbu. Partijai ir arī citi algoti darbinieki, kurus pieņem darbā un atbrīvo no darba partijas vadītājs.

Visu darbinieku atalgojumu nosaka valde.

Statūti paredz, ka partijas biedri ir partijas dibinātāji. Jaunus biedrus uzņem valde pēc rakstiska iesnieguma un vismaz divu partijas biedru rakstiska ieteikuma.

Partijas biedrs var jebkurā laikā izstāties no partijas, par to rakstveidā informējot valdi, bet izslēgt no partijas var vienīgi valde pēc partijas vadītāja vai valdes locekļa priekšlikuma.

Par partijas biedru var būt jebkura persona, kurai tas nav aizliegts ar likumu.

Partijas biedru pienākums ir savu iespēju robežās apzināt valstī pastāvošo problēmu iespējamos risināšanas veidus un sagatavotos priekšlikumus iesniegt valdei. Biedru pienākums ir atbalstīt partiju tās darbā un vēlēšanu kampaņā, popularizēt partijas idejas un nostādnes.

Tāpat paredzēts, ka Saeimā vai pašvaldībā ievēlētam deputātam jānoliek savs mandāts, ja viņš izstājas vai tiek izslēgts no partijas. Ievēlētajiem deputātiem ir saistoši valdes lēmumi partijas programmas, stratēģijas, taktikas un balsojumu ziņā.

Statūtu projekts paredz, ka ar partijas naudu un mantu darījumos, kuri nepārsniedz 50 000 latu, rīkojas partijas vadītājs, bet ja šī summa ir lielāka, ar to var rīkoties tikai valde.

Par nekustamā īpašuma iegādāšanos vai atsavināšanu lemj vienīgi partijas valde.

Jau ziņots, ka iepriekš jaunveidojamā partija prezentējusi savas programmas izglītības, zinātnes un veselības sadaļas. Partijas izglītības programma paredz ieviest maksas augstāko izglītību, izņemot tās mācību programmas, kuras valstij nepieciešamas un kuras valsts finansē. Savukārt zinātnes programma paredz būtiski palielināt zinātnes finansējumu, sasniedzot 4% no IKP.

Tāpat publiskota programmas sadaļa par veselību, kas paredz, ka veselības aprūpes budžets ir jāpalielina divas reizes un visiem iedzīvotājiem ir jābūt iespējām saņemt neatliekamo un plānveida veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!