Saspringtā gaisotnē, kas beidzās ar savstarpējiem apvainojumiem, piektdien beigušās abu 8.Saeimas vēlēšanās lielāko balsu skaitu guvušo labējo partiju - Tautas partijas (TP) un "Jaunā laika" - konsultācijas par jaunās valdības veidošanu.
Sarunas noslēgumā "Jaunā laika" līderis Einars Repše uzsvēra, ka nav gatavs sadarboties valdības veidošanā ar TP, savukārt TP līderis Andris Šķēle pauda pārliecību, ka, līdzīgi kā 7.Saeimā, veidojot valdību bez TP atbalsta, tiek pieļauta kļūda un netiek veidota ilglaicīga valdība. Viņš gan uzsvēra, ka aicinās Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu dot Repšem tiesības viedot valdību.

Sarunas laikā vairākkārt abu partiju pārstāvji pārmeta viena otrai populismu un priekšvēlēšanu cīņas turpināšanu. Repše vairākas reizes TP aizrādīja, ka tā "jau tagad strādā kā opozicionāri", un sarunas noslēgumā pauda - lai arī pirms tikšanās ar TP viņam jau bija nostabilizējies vēlamais jaunās valdības modelis, pēc šīs sarunas viņam ir kļuvis pilnīgi skaidrs, ka JL nav gatavs sadarbībai ar TP.

Partiju sarunas "Jaunais laiks" uzsāka, apsveicot TP labos rezultātus Saeimas vēlēšanās un labējo spēku kopīgo uzvaru, taču jau sākumā norādot, ka tieši labējo spēku lielais pārsvars jaunajā parlamentā liecina, ka kādai no labējām partijām būs jāpaliek opozīcijā.

"Tas arī mobilizē pozīcijas partijas, jo ir jāsaprot, ka neviens nav neaizvietojams," sacīja Repše, uzsverot, ka tieši šī iemesla dēļ vēlējies tikties ar pilnīgi visām labējām partijām, lai runātu par to principiem vai noteikumiem darbam pozīcijā.

Savukārt Šķēle sarunu uzsāka, nosaucot TP galveno prioritāti - "ilgtermiņa stabilu valdību," kas, pēc TP domām, panākama, apvienojoties abām lielākajām labējām partijām - "Jaunajam laikam" un TP, klāt aicinot vēl trešo labējo politisko spēku. Šķēle arī atzina, ka abām partijām ir daudz saskanīgu mērķu.

TP līdera monologu par vispārīgām prioritātēm jaunās valdības darbā un iespējamiem jaunās valdības modeļiem Repše pārtrauca ar ierosinājumu pārspriest "Jaunā laika" iecerēto Ministru kabineta struktūru.

Savukārt Šķēle, atbildot uz šādu ierosinājumu, norādīja: "Nebīdīsim krēslus, krēsli, pēc mūsu domām, ir otršķirīgs jautājums. Galvenās ir programmatiskās lietas." Taču piekrita šādam sarunas turpinājumam.

Abu partiju līderi sīki pārsprieda "Jaunā laika" iecerēto Ministru kabineta struktūru un partijas ieceri izveidot vairākus jaunus ministru posteņus. Šķēle savukārt kategoriski norādīja, ka TP ir pret jaunu ministru posteņu veidošanu, atzīstot vien, ka likvidējami abi īpašu uzdevumu ministru posteņi.

Sarunas laikā Šķēle uzsvērti izmantoja Repšes runas manierei, ik pa brīdim komentējot "Jaunā laika" līdera izteikumus ar skaļu "teicami"!

Diskusijas noslēgums izvērtās ļoti emocionāls - Šķēle paziņoja, ka TP kategoriski iebilst pret "Jaunā laika" pārstāvja Grigorija Krupņikova iecelšanu ārlietu ministra amatā, norādot, ka Krupņikovs nepārdomāti par Eiropas Savienību izteicies "Lauku Avīzē", kā arī viņa pagātne liedz viņam kļūt par ministru.

Pēc šiem vārdiem Repše skaļi sacīja: "Runāsim atklātu valodu. Šādā veidā jūs nelietīgā kārtā mēģināt izspēlēt antisemītisko kārti, balstoties uz neprecīzi atreferētiem izteikumiem medijos.. Šādu antisemītisku kārti jūs pret mums esat izspēlējuši jau priekšvēlēšanu laikā."

Savukārt Šķēle aicināja Repši atturēties no šādiem apvainojumiem, un pēc asās vārdu pārmaiņas sarunu biedri šķīrās, secinot, ka, visticamāk, nespēs sadarboties.

Pēc notikušās sarunas ar TP, kurā piedalījās arī potenciālie jaunās valdības veidotāji no Latvijas Pirmās partijas (LPP), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Repše lūdza sarunu komentēt šo partiju pārstāvjus.

Aizsardzības ministrs "tēvzemietis" Ģirts Valdis Kristovskis atzina: "TP neapšaubāmi ir ļoti spēcīga un lieliski orientējas jautājumos, jo ilgstoši bijusi pie valsts vadības, un no profesionālajām un pieredzes pozīcijām šajā sarunā mēģināja uztaustīt iespējamās jaunās valdības vājās vietas un izcelt tās. Mums jāsaglabā vēss prāts un jārēķinās, ka būs asa un profesionāla opozīcija, kā arī jārūpējas par koalīcijas monolītu nostāju. Ja tāda nebūs, pa visām plaisām tiks sists un drupināts."

Savukārt ZZS pārstāvis Augusts Brigmanis nepauda nožēlu par TP atstāšanu opozīcijā, uzverot, ka "nav ko skatīties atpakaļ, ir jāiet uz priekšu". ZZS pārstāvis Jānis Strazdiņš sacīja: "Mēs redzējām 8.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu. To es varu pateikt kā psihologs - viņi mums demonstrēja, ko viņi darīs Saeimā."

LPP līderis Ēriks Jēkabsons pauda pārliecību, ka sarunas demonstrējušas TP kā "profesionālu polittehnologu, kuriem aiz lielā politiskā aparāta zudusi vīzija, kā arī saikne ar realitāti un sabiedrību.. Viņi tiešām tic, ka ir panākuši lielus sasniegumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!