- Jaunajā mācību gadā, iespējams, studentiem valsts vairs pilnībā neapmaksās mācības, tomēr būs vairākas atlaides studiju kredītu dzēšanai.
Tā piektdien pēc tikšanās ar premjeru Andri Šķēli sacīja Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētāja Baiba Rivža. "Ideja, ka valsts pilnībā apmaksā studenta mācības, zudīs," viņa teica.

Padomei līdz 13.decembrim ir jāsagatavo augstākās izglītības finansēšanas modelis, kurā skaidri tiks definēts, cik liels varētu būt studiju un studējošo kredīts, kāda ir kredītu apmaksas sistēma, kā un ko apmaksā valsts un tamlīdzīgi.

Valsts pēc studenta mācību beigšanas varētu apmaksāt daļu no ņemtā kredīta, ja students ļoti labi mācījies, ja ir mācījies valsts pasūtījuma profesijā un tamlīdzīgi. Arī uzņēmumam būs iespējams apmaksāt studenta mācības.

Pašreiz AIP izskata trīs modeļus, kurus sagatavojuši studenti, privātās un valsts augstskolas. "Ja mums labi ies, tad viens no modeļiem tiks īstenots jau nākamajā mācību gadā," klāstīja Rivža.

Savukārt līdz nākamā gada martam AIP ir jāizstrādā arī līgumi par valsts un augstskolu līgumiem, kuru pamatā ir valsts pasūtījums profesijām. Līguma pamatā būs analīze, kādu speciālistu valstī trūkst, un tādējādi valsts pasūtīs zināmu attiecīgas profesijas speciālistu augstskolām. Par šiem studentiem maksās valsts. Tiks izstrādāti šo līgumu finansēšanas principi.

Iespējams, ka no nākamā mācību gada tiks arī palielinātas studiju mācību maksas, pieļāva premjera padomnieks Edvīns Karnītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!