Jaunajā valdībā, kuras kodolu veidos pašreizējā koalīcija - Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Latvijas Pirmā partija (LPP) -, visticamāk, pievienosies arī apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija un pašu politiķu sacītais.
TP frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš norādīja, ka "tēvzemieši", strādājot opozīcijā, atšķirībā no partijas "Jaunais laiks" (JL), ir demonstrējuši konstruktīvu pieeju. "JL būs sarežģīti pārliecināt koalīcijas partnerus par konstruktīvu darbu valdībā," uzskata Lagzdiņš.

Arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neslēpa, ka labāka sadarbība valdībā varētu būt ar TB/LNNK. "Nezinu, vai šeit ir jāargumentē, kādēļ. TB/LNNK ir loģiska, normāla partija, par JL vēl būtu jālemj," sacīja Brigmanis.

Arī LPP priekšsēdētājs Ainārs Šlesers atzīst, ka konstruktīvāks darbs valdībā būtu ar TB/LNNK.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās neoficiālās informācijas, TP nākamajā valdībā, kuru vadītu partijas biedrs Aigars Kalvītis, varētu saglabāt kultūras, finanšu, veselības, aizsardzības, ārlietu un pašvaldību lietu ministru amatus. TP varētu būt arī amats Saeimas prezidijā.

TB/LNNK, visticamāk, varētu saņemt tieslietu ministra amatu, amatu Saeimas prezidijā un, iespējams, vēl kādas ministrijas vadību.

LPP varētu uzticēt iekšlietu, satiksmes, integrācijas, bērnu lietu ministru amatus un amatu Saeimas prezidijā.

ZZS, visticamāk, saņems Saeimas priekšsēdētāja amatu, ekonomikas, zemkopības, vides un labklājības ministru amatus. Diskusijas varētu būt par izglītības ministra amatu, kuru ZZS vēlas paturēt sev, bet varētu uz to pretendēt arī TP.

Kā ziņots, trešdien, 11.oktobrī, paredzētas Kalvīša un koalīcijas partiju pārstāvju sarunas ar JL, bet ceturtdien, 12.oktobrī, - ar TB/LNNK. Tad būšot skaidrs, vai arī šīs partijas piedalīsies nākamās valdības darbā.

Pašreizējās koalīcijas partijas - TP, ZZS un LPP/LC - 9.Saeimas vēlēšanās kopā ieguvušas 51 mandātu.

Tomēr, lai vēl vairāk nostiprinātu koalīcijas pozīciju, Kalvītis solījis veikt pārrunas nolūkā pieaicināt ceturto partneri, kas varētu būt astoņas deputātu vietas ieguvusī TB/LNNK.

Jau ziņots, ka TP ieguvusi 23 deputātu vietas, ZZS un JL - pa 18, apvienība "Saskaņas centrs" - 17, LPP/LC - desmit, TB/LNNK - astoņas, apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - sešas deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!