Foto: F64
Jaunajos cietumos notiesātos varētu uzraudzīt tehnika, bet fiziskā apsardze – likvidēta. Labākie cietumu apsargi gan darbu nezaudēs, jo viņus iespēju robežās paredzēts pārkvalificēt par ieslodzīto atbalsta personām – sava veida "mammām un tētiem", paredz jaunā ieslodzījuma vietu koncepcija, ko otrdien izskatīja valdība.

Kā pirmo, saskaņā ar koncepciju, plānots būvēt cietumu Olainē un tā būvniecībai būs nepieciešami ap 55,5 miljoni latu.

Šobrīd valstī ir 12 cietumi, kuros kopumā sodu izcieš 6007 cilvēki.  Atbildīgās iestādes plāno cietumu skaitu samazināt līdz sešiem un tad Latvijā būs Daugavpils cietums, Rīgas Centrālcietums,  Cēsu nepilngadīgo pāraudzināšanas  iestāde, kura ir jau modernizēta, tāpat paredzēts, ka cietums būs arī Kurzemē un tas varētu tapt Liepājas pusē, kā arī Olainē, ko plānots būvēt jau drīzumā, kā arī atklātā tipa cietums Vecumniekos. 

Latvija nereti zaudē Eiropas Cilvēktiesību tiesā un maksā cietumniekiem kompensācijas par sliktajiem apstākļiem cietumos.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte neslēpj, ka šobrīd cietumi ir katastrofālā stāvoklī - kamerās atrodas 10 un par 70 cilvēki. "Protams,es jums neiestāstīšu, ka vakarā viņi [ieslodzītie] nodarbojas ar grāmatu lasīšanu un sevis resocializāciju. Protams, viņi savā starpā veido dažādas noziedzīgās saites, mēģina izplānot jaunus noziegumus, tos veic," sacīja Puķīte, norādot – moderns cietums ar divvietīgām kamerām un tehniskajām uzraudzības iekārtām šādu situāciju izskaustu.

Kā piemēru viņš minēja Cēsu nepilngadīgo ieslodzījuma vietu, kurā jau ir jaunās iekārtas. Pēc to ieviešanas pārkāpumi nav bijuši. Jau modernizētajā Cēsu iestādē, pateicoties tehniskajām iekārtām,daudzviet fiziskā apsardze vairs pat nav nepieciešama.

Modernajos cietumos daudzviet pasaulē fizisko apsardzi nomaina pret tehniskajiem līdzekļiem un cilvēki tur ir vien nepieciešami, lai notiesātajam noziedznieka palīdzētu atgriezties sabiedrībā un, iznākot no cietuma, cilvēks būtu "mums visiem derīgs, nevis, lai atkal atgrieztos uz noziedzīgā ceļa," sacīja Puķīte. Šie cilvēki būtu tā sauktās "mammas un tēvi", kuri zinātu ieslodzīto problēmas, palīdzētu tās risināt, izglītotu un komunicētu ar tiem, skaidroja cietumu priekšnieks.

Šobrīd fiziskā apsardze cietumniekus no kamerām ved uz mācību klasēm, pastaigās, taču nākotnē tas nebūs nepieciešams –tehnisko līdzekļu "pavadībā" cilvēki paši tur nokļūtu.Puķīte gan mierina - tas nenozīmē, ka cietumu darbinieki  zaudēs darbu, viņiem būs iespēja no apsargiem pārkvalificēties par darbiniekiem, kuri audzina notiesātos. Plānots, ka uz vienu darbinieku varētu būt 10 cietumnieki, šobrīd tie ir 100.

Valsts sekretāra vietniece tiesībupolitikas jautājumos Laila Medina sacīja, ka jaunā koncepcija paredz cietumusizvietot visā valsts teritorijā, lai ieslodzītajiem nav jāatrodas tālu no mājāmun lai viņš būtu maksimāli tuvu tām. Tas palīdzētu viņiem arī cietumā uzturēt kontaktusar tuviniekiem.

 

Plānots, ka jaunajos cietumos būs visirežīmi – sākot no vieglākā līdz smagākajam – tam, kurā sodu izcieš uz mūžunotiesātie.  Tas palīdzētu izvairīties notā, ka cilvēks no vienas vietas tiek pārvests uz citu, tiklīdz viņam ir iespējapāriet uz vieglāku cietuma  režīmu.

Par to, cik cietumu būvniecība un modernizācija varētu izmaksāt, ir pāragri spriest, bez tam par finansējumu katrai no jaunajām celtnēm paredzēts lemt atsevišķi. Olaines cietuma celtniecībai būs nepieciešami apmēram 55,5 miljoni latu un domājams, ka līdzīgas summas vajadzēs arī pārējām ieslodzījuma vietām.

Uz pusi samazinot cietumu skaitu, Tieslietu ministrija (TM) un Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) cer samazināt recidīvu skaitu un prasību skaitu par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!