Sagatavotie, bet vēl valdības neapstiprinātie studentu uzņemšanas noteikumi paredz, ka dienas nodaļu pirmā kursa studentiem no nākamā mācību gada būs jāmaksā dalībmaksa 250 latu gadā. Iepriekš tika runāts par iespējamo dalībmaksu 150 līdz 200 latu apjomā.
Augstākās izglītības padomes (AIP) eksperts Pēteris Cimdiņš informēja, ka otrdien uzņemšanas noteikumus izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadības sēdē, kur noteikts, ka līdz 21.martam darba grupai vēl jāveic konkrēti aprēķini.

Nākamajā mācību gadā Latvijas augstskolās būs 12 300 pilna laika studentu, kuriem būs jāmaksā 250 latu gadā.

Būs tādas mācību programmas, kurās būs iespējamas dalībmaksas atlaides - tās programmas, kurās ir mazs pieprasījums. Viena no tādām ir bibliotekāri.

Pilna maksa būs jāmaksā tā dēvētajiem nepilna laika studentiem - neklātienē studējošajiem pirmā kursa studentiem un vakarā studējošajiem.

Lai veiktu šo izglītības reformu, šogad nepieciešami papildu līdzekļi viena miljona latu apjomā, bet turpmākos trīs gadus - trīs miljoni gadā, stāstīja Cimdiņš.

Jau ziņots AIP izstrādāja augstākās izglītības reformas modeli, kurš paredz likvidēt ideju par pilnīgām valsts apmaksātām studijām. Būs studenti, kas maksās dalībmaksu, un studenti, kas maksās pilnu maksu par mācībām.

Modelis paredz nākamajā mācību gadā palielināt pirmā kursa studentu skaitu par gandrīz 10%, kam arī nepieciešami papildu līdzekļi valsts budžetā 10 miljonu latu apjomā. Grozījumi budžetā būtu jāveic jau šogad, uzskata Cimdiņš.

Reformas modelim nepiekrīt Latvijas rektoru padome, kā arī studenti un vairākas Saeimas frakciju jaunatnes nodaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!