Jaunu pašvaldības vēlēšanu rīkošana Jūrmalā varētu izmaksāt aptuveni 24 000 latu, otrdien informēja Jūrmalas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aivars Griķis.
Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa otrdien izskatīja "Reformu savienības", partijas "Latvijas Kalve" un Latvijas Zaļās partijas (LZP) iesniegto prasību par Jūrmalas domes vēlēšanu rezultātu atcelšanu.

LZP, prasot vēlēšanu rezultātu atcelšanu, norādīja, ka vēlēšanu procesā ir pieļauti tādi pārkāpumi, kas ir ietekmējuši vietu sadalījumu domē. Viņu rīcībā ir vairāki desmiti rakstisku liecību, no kurām vairākas iesniegtas arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Prasītāji atsaucas uz KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova pieņēmumu, ka partija "Jaunais centrs" domē netiktu ievēlēta, ja balsu pirkšana nebūtu notikusi. Prasību iesniegt mudinājis arī fakts, ka līdz iekļūšanai domē LZP pietrūkušas tikai 15 balsis.

Savukārt "Reformu savienības" pārstāvis atzina, ka ir grūti pateikt, par ko būtu balsojuši uzpirktie vēlētāji, taču rezultāti esot bijuši ļoti blīvi. Viņš norādīja uz to, ka Drošības policijas pirmstiesas izmeklēšanas laikā kratīšanās atrasti saraksti ar personu vārdiem, kam paredzēts izmaksāt naudu. Šis skaits svārstījies no dažiem desmitiem līdz pat 1000 uzvārdiem.

Jūrmalas vēlēšanu komisija atzina, ka nevar piekrist prasībai anulēt vēlēšanu rezultātus, jo nav skaidru pierādījumu, ka tas tiešām ir ietekmējis vietu sadalījumu domē.

Kā norādīja komisijas priekšsēdētājs Griķis, vēlēšanu komisija nav saņēmusi sūdzības par būtiskiem pārkāpumiem Vēlēšanu likumā ne no vēlētāju, ne arī iedzīvotāju puses. Atbildētāju pārstāve atzina, ka var runāt tikai par atsevišķiem balsu pirkšanas gadījumiem, taču diskutējams ir jautājums par to, vai to apmērs varējis ietekmēt vēlēšanu rezultātu. Turklāt nav drošu pierādījumu par to, vai uzpirktie vēlētāji tiešām būtu balsojuši par domē netikušo LZP un citām partijām.

Griķis gan atzina, ka nepieciešamo vēlētāju balsu skaits, lai partija iegūtu vienu vietu domē, šogad ir mazāks nekā pagājušajās pašvaldību vēlēšanās tieši vēlētāju zemās aktivitātes dēļ. Pagājušajās vēlēšanās bija nepieciešamas aptuveni 550 vēlētāju balsis. Taču vietu sadalījumu domē nekādā ziņā nevarētu ietekmēt tikai viena balss, informēja Griķis.

Tiesas sēdē otrdien tika nopratināti astoņi liecinieki, kas apstiprinājuši, ka visvairāk balsis pirkusi Igora Dreijas pārstāvētā partija "Jaunais centrs" (JC) un SIA "Jūrmalas namsaimnieks" valdes priekšsēdētāja Raimonda Munkevica pārstāvētā "Jūrmala - mūsu mājas" (JMM). Abas partijas Jūrmalas domē ieguva katra vienu vietu.

Pēc liecinieku stāstītā, par vienu balsi maksāts līdz pat 20 latiem, savukārt atsevišķos gadījumos ar balsu pirkšanu bijuši saistīti arī vēlēšanu komisijas locekļi un Pašvaldības policijas darbinieki. Lielākā daļa liecinieku bija saistīti ar kādu no domē neiekļuvušajām partijām.

Tiesas procesā kā trešā persona iesaistījās arī partija Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP), kura nostājās atbildētāju pusē. Kā norādīja partijas pārstāvis Pēteris Leiškalns, partija šobrīd domē ir ieguvusi vienu vietu, turklāt tās deputāts Dainis Urbanovičs ieguvis mēra vietnieka amatu, līdz ar to LSDSP šobrīd varot realizēt vēlētājiem dotos solījumus. Viņš uzsvēra, ka partija atkārtotu vēlēšanu gadījumā varētu iegūt tieši tādus pašus rezultātus, kādi tie ir šobrīd.

Kā ziņots, Drošības policija par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu lūgusi Rīgas tiesu apgabala prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret partijas "Jaunais centrs" (JC) Jūrmalas domes deputātu advokātu Igoru Dreiju un viņa palīgu uzņēmēju Sergeju Zikinu.

Tāpat lūgts uzsākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas domes deputātu kandidātēm no JC saraksta - arodbiedrības "MAS "Jūraslīcis" darbinieki" priekšsēdētāju Valentīnu Spruktu un šīs arodbiedrības revidenti Valentīnu Staško.

Pašlaik Dreijam un Zikinam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, savukārt Spruktai un Staško - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Kā ziņots, izmeklēšanā noskaidrots, ka vēlētāju uzpirkšana notikusi Kauguros, 2.vidusskolā izvietotajā vēlēšanu iecirknī.

Vēlēšanās par 15 domes deputātu vietām cīnījās deputātu kandidāti no 21 saraksta. Domē iekļuva deputāti no 11 sarakstiem. Par Jūrmalas domes priekšsēdētāju ievēlēta JL pārstāve Inese Aizstrauta.

Vislielāko atbalstu pašvaldības vēlēšanās Jūrmalā saņēma JL, kas domē ieguva trīs vietas, kā arī apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", katra iegūstot divas vietas. Vienu vietu ieguvusi Latvijas Pirmā partija, TP, LSDSP, "Jūrmala - mūsu mājas", "Mūsu zeme", JC, "Dzimtene" un TSP.

Kopumā Jūrmalas pašvaldību vēlēšanās piedalījušies 16 346 iedzīvotāji, kas ir 51,96% no Jūrmalā reģistrēto vēlētāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!