Foto: LETA
Laikā no 12. līdz 18. septembrim, salīdzinot ar nedēļu pirms tam, Latvijā par 48,8% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits – reģistrēti 8368 jauni Covid-19 gadījumi, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits palielinās jau otro nedēļu pēc kārtas. Kā norādīja SPKC, infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,31 norāda uz infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā.

Tāpat par 23% pieaudzis pacientu skaits stacionāros.

Iepriekšējās nedēļas laikā par 1,5 reizēm pieauga Covid-19 gadījumu skaits vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem un biežāk gadījumi tika reģistrēti Vidzemē un Latgalē. Arī Eiropas Savienībā šobrīd novērojams jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, norāda SPKC.

SPKC vērš uzmanību, ka, līdzīgi kā katru rudeni, turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām, tādēļ būtiski vecākiem būt atbildīgiem un slimības simptomu gadījumā – ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra un tamlīdzīgi – nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu.

Tāpat SPKC atgādina, ka pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

Vakcinācija rekomendējama visai sabiedrībai. Īpaši tā tiek rekomendēta veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam, kā arī grūtniecēm.

Vakcinēties ieteicams trīs mēnešus pēc pēdējās vakcīnas saņemšanas cilvēkiem no 65 gadu vecuma un imūnsupresētiem cilvēkiem, sešus mēnešus (bet ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem) pēc pēdējās vakcīnas saņemšanas pārējiem cilvēkiem; četru līdz sešu mēnešu laikā (bet ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem) pēc pārslimota Covid-19.

Ziņots, ka aizvadītajās trīs diennaktīs Latvijā veikti 9468 Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 2911 jauni inficēšanās gadījumi, kā arī ziņots par diviem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!