Iekšlietu ministra amata kandidāts Dzintars Jaundžeikars (LPP) uzskata, ka nav pieļāvis likuma pārkāpumus, kad Limbažu rajona Vidrižu pagasta pašvaldība, kuras deputāts viņš bija, pirms vairākiem gadiem lēma par izgāztuves nodošanu viņa uzņēmumam.
Izvērtēt Jaundžeikara iespējamo interešu konfliktu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nolēmis lūgt Edgars Siliņš, kurš uzskata, ka ministra amata kandidāts savulaik nonācis interešu konflikta situācijā.

Sūdzībā KNAB norādīts, ka Jaundžeikars bijis Vidrižu pagasta padomes deputāts, taču pārstāvējis arī viņa zemnieku saimniecībai piederošo SIA "Vidrižu vidzemnieks", kam padome 2002.gada augustā iznomājusi izgāztuvi.

Turklāt Vidrižu pagasta izgāztuve 2001.gada augustā slēgta, bet pagasta padome gadu vēlāk to iznomājusi. Izgāztuvē ražošanas atkritumus izgāzusi Jaundžeikara vadītā AS "Limbažu piens", kas, pēc Siliņa domām, arī norāda uz deputāta interešu konfliktu.

Jaundžeikars apliecināja, ka ir bijis vietējās pašvaldības deputāts laikā, kad tā pieņēmusi lēmumu vietējo izgāztuvi iznomāt viņa pārstāvētajam uzņēmumam, tomēr norādīja, ka vēlējies minēto jautājumu tikai sakārtot, "jo izgāztuve pagastam bija kā cilpa kaklā".

Politiķis pauda neizpratni, kādēļ tieši tagad, dažas dienas pirms iespējamās apstiprināšanas ministra amatā, parādās šāda informācija, lai gan viņš jau vairākus gadus ir Saeimas deputāts.

Jaundžeikars informēja, ka ieguldījis izgāztuves sakārtošanā lielus naudas līdzekļus, taču beigās no tālākās apsaimniekošanas atteicies.

"Izgāztuves apsaimniekošana nekādu labumu man nenesa, es vienīgi dabūju sev kaklā klapatas. Es vēlējos izgāztuvi sakārtot tā, lai tur nebūtu visas padomju laikā sagāztās indes," sacīja Jaundžeikars.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti, Siliņš, kuram pieder mežs blakus izgāztuvei, 2002.gadā Limbažu rajona policijai bija lūdzis ierosināt krimināllietu par meža iznīcināšanu un aptuveni 700 latu zaudējumu nodarīšanu. Kaitējums videi esot nodarīts, jo izgāztuvē "Limbažu piens" ar Jaundžeikara akceptu esot novietojis piena pārstrādes atlikumus un tā nokaltējis kokus.

2002.gada 12.septembrī Limbažu rajona policijas pārvalde nozieguma sastāva trūkuma dēļ atteikusies ierosināt krimināllietu. Siliņš policijas lēmumu pārsūdzējis Limbažu rajona prokuratūrai, kas 2002.gada 9.oktrobrī ierosinājusi krimināllietu.

Limbažu rajona virsprokurors Juris Sūrums šodien sacīja, ka ekspertīzes nav apstiprinājušas aizdomas, ka piena suliņu noplūde izgāztuvē būtu izraisījusi koku bojāeju blakus teritorijā, tāpēc krimināllietu plānots izbeigt.

Šajā gadījumā arī nav saskatāma nevienas amatpersonas vaina, tāpēc nav neviena, ko varētu saukt pie kriminālatbildības, norādīja Sūrums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!