Foto: F64
Jaunnedēļ mācības klātienē varētu atsākt 1.-4. klašu skolēni tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, otrdien konceptuāli vienojās valdība.

Līdz ceturtdienai Veselības ministrijai sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju ir jāizstrādā skaidri drošības noteikumi, piemēram, par vienam skolēnam atļauto platību skolā, kā organizēt skolēnu plūsmas un citi jautājumi, lai par to varētu lemt ceturtdien plānotajā valdības sēdē.

Kā iepriekš norādījusi IZM, Latvijā 14. februārī 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem līdz 200 (ieskaitot) bijis 20 pašvaldībās: Alsungas, Ciblas, Dagdas, Dundagas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Kuldīgas, Lielvārdes, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņu, Rucavas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Skrundas novados, tādējādi klātienē mācības varētu atsākties 49 vispārīgās izglītības iestāžu attiecīgās klašu grupās.

Iepriekš IZM piedāvāja šo reģionālo principu attiecināt arī uz pašvaldībām, kur kumulatīvais rādītājs ir 400 uz 100 000 iedzīvotāju, taču valdības sēdē pret to stingri iebilda Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), norādot uz nesen valdībā apstiprināto "luksofora principu". Tas paredz jebkuras izmaiņas veikt ar laika nobīdi, lai varētu novērtēt ierobežojumu sekas, kā arī nosaka, ka 200 saslimšanas gadījumi uz 100 000 cilvēku ir pirmais signāls par ierobežojumu mīkstināšanu.

Tāpat ceturtdien plānots lemt, ka tie pedagogi, kuri iekrīt kādā no kritiskajām vecuma grupām vai ir ar hroniskām saslimšanām, varēs turpināt strādāt attālināti arī tajās iestādēs, kur būs atļautas mācības klātienē.

Savukārt, kā norādīja Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), par tādām jomām kā interešu izglītība vai sports varētu runāt tikai nākošajā posmā, jo tas palielinātu cilvēku skaitu, kas atrodas nepārtrauktā pārvietošanās režīmā.

Par mācību procesa īstenošanu klātienē būtu jālemj skolas direktoram. Plānots, ka izmaiņas stātos spēkā ar 22. februāri, dodot laiku izglītības iestādei un ēdinātājiem sagatavoties mācību procesa nodrošināšanai.

Ievērojot luksofora principu, par nākošajiem atvieglojumiem izglītības sakarā, piemēram, ļaujot klātienē atgriezties citām klašu grupām, varētu lemt pēc divām nedēļām, 8. martā, preses konferencē pēc valdības sēdes skaidroja Šuplinska.

Valdības sēdē Veselības ministrs Pavļuts pauda, ka reģionu pieeja ir "dzīvotspējīga" un epidemiologi to atzinuši par darboties spējīgu. Ministrs atzina, ka Covid-19 testēšanas politikas izmaiņas ir priekšnoteikums, lai varētu runāt par reģionu pieeju.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 4. februārī, MK atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto plānu Covid-19 drošības pasākumu mazināšanai pēc tā dēvētā "luksofora principa". Pēc apstiprinātā plāna paredzēts, ka šobrīd klātiene strādā tikai bērnudārzi un speciālās izglītības iestādes.

Tāpat pēc "luksofora principa" paredzēts, ka ierobežojumi netiek mīkstināti, kamēr 14 dienu laikā reģistrē ne vairāk kā 200 jaunus saslimšanas gadījumus.

Tāpat "Delfi" jau ziņoja, ka šobrīd pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attieksies arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

Vienlaikus konsultāciju laikā būs jāievēro Covid-19 ierobežošanas drošības pasākumi, proti, konsultācijas telpā drīkst atrasties tikai skolēns un pedagogs, jāievēro divu metru distance un telpas jāvēdina pēc katras konsultācijas, iepriekš skaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!