Foto: Valsts kanceleja

Pirmdien notiekošajā Ministru kabineta komitejas sēdē, kurā skatīti veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) virzītie grozījumi noteikumos par rezidentūras sadali un finansēšanu, piedalījušies arī Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvji, taču viņu viedoklis nav ņemts vērā, publiskā paziņojumā skaidro LSA pārstāvji.

Pēc komitejas sēdes studenti aicinājuši ZZS izvērtēt ministra Belēviča ētiskos darba aspektus.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka LSA aicinājusi Veselības ministriju (VM) un citas iesaistītās puses jaunos ārstus reģionālajām slimnīcām piesaistīt, padarot darbu ārpus Rīgas pievilcīgāku, nevis izmantojot "pātagas metodi".

"LSA pauda savu nostāju, ieteikumus un iebildumus pret šī brīža grozījumiem, bet, šķiet, ka viss jau bija izlemts iepriekš, pirms sēdes ministru starpā un studentu viedoklis netika ņemts vērā, tādejādi izrādot necieņu," minēts paziņojumā.

"Šobrīd ir palikuši divi mēneši līdz uzņemšanai rezidentūrā un nevienam studentam nav saprotams, kas ar viņu notiks pēc tam. LSA uzskata, ka noteikumu izmaiņām ir jābūt zināmām vismaz trīs gadus iepriekš. Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, VM vēlamie grozījumi rezidentūras noteikumos nevar stāties spēkā attiecībā uz šobrīd esošajiem medicīnas studentiem," pārliecināta apvienība.

"Ministri, bez diskusijām savā starpā, vienbalsīgi atbalstīja veselības ministra Belēviča lūgumu iekļaut grozījumu projekta apstiprināšanu rītdienas MK sēdē. LSA pauž viedokli, ka šāda rīcība absolūti nav atbalstāma un nav izprotams, kāpēc ir tāda steidzamība šo apstiprināt rītdienas MK sēdē, jo Ministru kabineta kārtības rullis nosaka, ka MK komitejas sēdē izskatītos un atbalstītos tiesību aktu projektus MK sēdes darba kārtībā parasti iekļauj divu nedēļu laikā pēc komitejas sēdes. Papildus svarīgs fakts, ka šobrīd vēl nav zināma konkrēta, saskaņota gala redakcija grozījumiem. Šāda Veselības ministrijas un MK darbība liek apšaubīt jautājuma pārdomātību, kā arī demokrātijas principu ievērošanu šī jautājuma virzībā. Aicinām Zaļo un zemnieku savienību izvērtēt Belēviča ētiskos darba aspektus, attieksmi pret studējošajiem kā sabiedrības locekļiem."

"Līdz šim Belēviča solītais samazināt atstrādes termiņu no pieciem līdz trim gadiem šobrīd aizmirsies pašam ministram. Lai gan šodienas sēdē nepiedalījās izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis, LSA cer uz ministra atbalstu, jo arī rezidents ir students," minēts paziņojumā.

Tāpat studenti norāda, ka valdība un Veselības ministrija skatās uz jauniem grozījumiem no procesa un dokumentu skatupunkta, cenšoties risināt sekas jau ilglaicīgām problēmām veselības aprūpes jomā. Vairāk kā 1700 medicīnas studenti izjutīs negatīvās izmaiņas tuvākajā laikā. Ārstus un studentus pārstāvošās organizācijas neredz pamatojumu šo noteikumu virzīšanai un tam, ka viņu iebildumi klaji tiek ignorēti no valdības puses. LSA uzskata, ka šobrīd Veselības ministrijas piedāvājums nerisinās problēmu tās saknē. Par pamatu tiek ņemts tikai to organizāciju viedoklis, kuras atbalsta jaunos grozījumos un neizrāda vēlmi un proaktivitāti, lai risinātu problēmu cēloņus no reģionālo slimnīcu puses."

Jau ziņots, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs ir apņēmies izstrādāt normatīvo aktu, kurš paredzēs jauno ārstu rezidentūras apmaksu par valsts līdzekļiem ar noteikumu, ka pēc rezidentūras noteikts gadu skaits būs jānostrādā valsts noteiktā ārstniecības iestādē nolūkā risināt ārsta pieejamību reģionos.

Jaunie ārsti šo ieceri jau ir kritizējuši agrāk, norādot, ka šāda sistēma mediķiem pēc pamatstudijām liks pamest valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!