Jaunajām soda kvītīm, kuras pie automašīnu stikla pielīmēs par transporta novietošanu neatļautā vietā, būs trīs aizsardzības veidi, lai nodrošinātu, ka tās netiek izmantotas negodīgu līdzekļu ieguvei.
Par to trešdien žurnālistus informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Andris Lukstiņš.

Viņš žurnālistiem pastāstīja, ka uz jaunizveidotajām kvītīm, kas tiks pielīmētas pie stāvēšanas noteikumus pārkāpušās automašīnas priekšējā stikla, nebūs norādīts precīzs bankas un konta nosaukums, kurā ieskaitīt naudu, bet gan žiro numurs. Šis numurs esot slēpts pašvaldības konta numurs, kas ir zināms tikai bankas darbiniekiem. Uz kvītīm nedrīkstēs būt precīzi banku rekvizīti.

Lukstiņš teica, ka kvītīm būs arī speciāli izveidota ciparu kombinācija, kas nepieciešama, lai kontrolētu ievadīto datu pareizību. Ja, ievadot šos skaitļus, tiks pieļauta kļūda, sistēma uzreiz par to liks zināt.

Kā trešo drošības garantu jaunajām kvītīm Lukstiņš minēja svītru kodu līniju, kurā ievadīts pašvaldības nosaukumus un bankas rekvizīti.

Lukstiņš pastāstīja, ka par fiksēto pārkāpumu vadītājus varēšot sodīt gan pašvaldības policija, gan Valsts policija. Pēc tam kad tikšot konstatēts pārkāpums, policists sastādīs pārkāpuma protokolu un izrakstīs soda kvīti, kuras kopija tiks ielikta speciālā aploksnē un pielīmēta pie loga.

Lukstiņš teica, ka pēc tam visa informācija tikšot ievadīta transportlīdzekļu un vadītāju reģistrā, savukārt transportlīdzekļu īpašniekiem desmit dienu laikā sods jānomaksā bankā vai CSDD.

CSDD direktors atzīmēja, ka neesot svarīgi, kurš izdara pārkāpumu, jo kvīts tiks izrakstīta uz transportlīdzekļa īpašnieka vārda. Viņš arī piebilda, ka kvīšu izskats varot mainīties, jo ar to izgatavošanu varēs nodarboties katra pašvaldība, bet informācija, kas tajās jānorāda, būs nemainīga.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Oļģerts Močuļskis žurnālistiem pastāstīja, ka policija izstrādājusi maršrutus, kuros notiks patrulēšana, lai pilnvērtīgāk veiktu savu darbu.

Močuļskis atzina, ka Rīgā situācija esot kritiska un pašlaik jau izveidojies tā, ka uz ielām, kur nedrīkst novietot transportlīdzekļus, malās stāvot ne tikai viena auto rinda, bet citviet jau divas rindas.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Ceļuzīmju kontroles nodaļa darbu varētu uzsākt jau šonedēļ, taču ne pilnā apjomā, jo tās vajadzībām vēl nav iegādāts nepieciešamais ekipējums un tehniskais aprīkojums.

Nodaļa kontrolēs transportlīdzekļu stāvēšanas un apstāšanās noteikumu ievērošanu un varēs bez vadītāja klātbūtnes sodīt transportlīdzekļa īpašnieku, sastādot administratīvo protokolu, bet paziņojumu par to piestiprinot pie loga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!