Foto: LETA
Ja Latvijas sabiedrība gaida no politiķiem profesionālu darbu, tai jābūt gatavai par to arī maksāt, intervijā portālam "rus.Delfi.lv" sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme–Grende.

"Mēs ļoti bieži baidāmies runāt par naudu, un mums šķiet, ka politiķiem jāmaksā mazāk. Taču tas ir aplams uzskats. Vai mums ir vajadzīgi idioti valsts vadībā? Nē. Bet kāpēc tad mēs negribam viņiem maksāt? Es domāju, ka galvenais jautājums ir, no kurienes tiek finansētas partijas. Tām ir jābūt naudai, tāpēc es atbalstu partiju finansēšanu no valsts budžeta," paziņoja uzņēmēju pārstāve.

Jaunzeme–Grende atbalsta arī aktīvu iedzīvotāju dalību politisko partiju darbā. "Katram jābūt kādā partijā un katram ir tai jāmaksā. Kā cilvēki, kas nemaksā ne partijām, ne budžetam, var gribēt, lai politiķi kaut ko izdarītu mūsu labā, ja tepat blakus stāv rinda ar tiem, kas partijām maksā?" viņa norādīja.

Situācijā, kad partijas ir atkarīgas no lielajiem sponsoriem, par politiķu neatkarību nav ko runāt, uzskata Jaunzeme–Grende. "Varbūt politiķis arī gribētu būt neatkarīgs, bet nevar. Ja viņam būtu alga, par ko varētu dzīvot, viss būtu savādāk. Tad viņam nevajadzētu meklēt piepelnīšanās iespējas," domā eksperte.

Jaunzeme–Grende norādīja arī uz jaunās valdības locekļu profesionalitātes līmeni. "Cilvēkam jābūt pietiekamai pieredzei, tai skaitā arī pārvaldē. Izglītībai. Turklāt speciālajai – kā vadīt valsts mehānismu. Taču maz kam tas viss ir. Piemēram, (finanšu ministrs Andris) Vilks ("Vienotība"). Viņš ir ļoti gudrs, taču viņam acīmredzami trūkst zināšanu par valsts mehānismu… Man, piemēram, ļoti patika (bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs) Edgars Zalāns (PLL). Tagad viņš nav ministrs, bet viņam bija atbilstoša izglītība un pieredze. Viņš sāka Kuldīgā (kā mērs), tāpēc zina, kā strādā mehānisms pašā sākumā. Bet šis ir tāds pats mehānisms, tikai liels," sacīja LTRK vadītāja.

"Tagad man patīk, kā strādā (premjers Valdis) Dombrovskis ("Vienotība"). Es atceros, kā viņš sāka, bet tagad viņā jau jūtama pārliecība. Viņš pat sācis jokot, turklāt viņam izdodas lieliski joki. Taču mēs no premjera gaidām ļoti lielas līdera spējas," piebilda Jaunzeme–Grende.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!