Foto: Saeimas administrācija
Jautājums par 10 384 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu par lata saglabāšanu kā Latvijas valūtu tiks skatīts Saeimas prezidijā.

Kā paskaidroja iesnieguma iesniedzēju interešu pārstāvis Ģirts Mazurs, 13.maija sēdē pulksten14 iekļauta kolektīvā iesnieguma izskatīšanas tālāka virzība un iekļaušana Saeimas dienaskārtībā.

Saeimas mājaslapā prezidija darba kārtība vēl nav publicēta.

Mazurs norādīja, ka, pamatojoties uz Saeimas kārtības rulli, tika pārbaudīti un par derīgiem atzīti kolektīvā iesnieguma paraksti. Saeimas prezidija sēdi apmeklēšot arī Mazurs.

Kā ziņots, iniciatīva paredz saglabāt latu kā Latvijas nacionālo valūtu un atlikt eiro ieviešanu.

Iniciatīvas autori uzskata, ka eiro ieviešanas projekta gaitā ir veikta eiro popularizēšanas kampaņa, bet nav veikts kvalitatīvs ekonomisks pamatojums un eiro ieviešanas 2014. gadā seku analīze un izvērtējums. Ieviešot eiro, tiks likvidēts Latvijai ļoti svarīgs simbols un viens no Latvijas neatkarības balstiem. Eiro ieviešana ir pretēja tautas gribai, ko apliecina dažādu neatkarīgu sabiedrisko aptauju dati - to nedrīkst ignorēt, iepriekš pauda Mazurs.

Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Savukārt marta sākumā Latvija lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai. Plānots, ka maija beigās vai jūnija sākumā abas institūcijas iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ES dalībvalstu ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN).

Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!