Latvijas Pirmā partija (LPP) no mācītāju partijas ir kļuvusi par viena cilvēka - Aināra Šlesera partiju, šādu viedokli laikrakstam "Diena" paudis LPP pirmais priekšsēdētājs un bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons.
Politiķis pirms nākamā gada sākumā paredzētās sarunas ar LPP valdi vairāk neko nevēlas teikt par iemesliem, kuru dēļ pat bija apsvēris iespēju no LPP aiziet. Tobrīd politiķi bija sarūgtinājis arī tas, ka savas demisijas dienās atbalsta vietā viņš esot saņēmis vairāku kolēģu aizmugurisku vēršanos pret viņu.

Jēkabsons ar Šleseru ne tikai kopā dibināja LPP, bet bija arī seni draugi. Šlesers viņu pārliecināja atgriezties no Amerikas Latvijā. Lai atgūtu Latvijas pilsonību, Jēkabsons atteicās no ASV pilsonības. Nākamajā nedēļā Jēkabsons līdz Ziemassvētkiem dosies uz ASV, kur dzīvo viņa dēli un pirmā sieva, un šo braucienu skaidro tikai ar ģimenes apstākļiem. Pārcelties pavisam uz ASV viņš neplānojot, taču vēl nav pārliecināts, vai startēs uz 9.Saeimu LPP sarakstā.

Politiķis norāda arī uz LPP ideoloģisko svaidīšanos. "Mēs neesam skaidri labēji konservatīva, nacionāla partija ar stingru mugurkaulu, no kā cieš mūsu reitings. Mūsu centriskums ir ļoti pragmatisks un nav uz vērtībām balstīts, bet es no saviem ideāliem neesmu atteicies," sacīja Jēkabsons. Viņš atgādināja PCTVL piecu deputātu pārvilināšanu uz LPP, kā arī apvienību ar "Latvijas ceļu" (LC).

LPP priekšsēdis Juris Lujāns turpretim uzskata, ka partija ideoloģiski stingri ir ievērojusi kristīgās morāles vērtības savā darbībā.

Pret apvienību ar LC bija arī LPP valdes priekšsēdis Juris Radzevičs, norādot uz abu politisko spēku ideoloģiskajām atšķirībām. Kopš tā laika viņš ticis attālināts no sarunām ar LC. Valdes priekšsēdis ticis ignorēts arī iekšlietu ministra demisijas laikā. Tad Šlesers bija ārpus valsts un Radzevičs sasauca valdes sēdi, lai lemtu par partijas tālāko rīcību. Taču pēc Šlesera zvana sēde tika atcelta. Kā bijušais iekšlietu ministra padomnieks jaunā ministra Dzintara Jaundžeikara komandā viņš vairs netika aicināts.

"Partijai nav kopīgas stratēģijas. Uztrauc tas, ka nekas nav darīts no tā, ko Juris Lujāns solīja pēc aiziešanas no Rīgas domes. Partiju vada viens no priekšsēža vietniekiem Ainārs Šlesers," izteicies Radzevičs. Viņš sola "aktīvi izmantot iespēju strādāt partijā, paust savu viedokli, bet, ja redzēšu, ka tas nav vajadzīgs, būs jāpieņem lēmums par savu politisko darbību".

Lujāns domā, ka Radzevičs nav varējis izteikties par LPP sēdē lemto tāpēc, ka tā ir bijusi slēgta, un tad runātais netiekot izpausts. Vaicāts, kādi jautājumi valdes sēdē darba kārtībā ir šotrešdien, LPP priekšsēdis atbildēja: "To es nezinu, es tikai saņēmu īsziņu, ka būs sēde." Viņu kā LPP vadītāju nejūtot tāpēc, ka atšķirībā no Šlesera viņš nav valsts amatos un mediji tāpēc viņam nesekojot, uzskata Lujāns.

Savukārt Šlesers teicis, ka Jēkabsonam ir bijušas iespējas šajos gados sevi pierādīt darbā. "Ministra nomaiņa nav nekādi svētki. Tā nu ir sanācis, ka korekcijas radīja dažādas izmaiņas," teicis Šlesers, norādot, ka Jaundžeikars ir patstāvīgi veidojis savu komandu, tāpēc tajā neesot Radzeviča.

"Ikviens ir aicināts aktīvi piedalīties partijas dzīvē, un tie, kas būs strādājuši, arī startēs mūsu apvienības sarakstā uz vēlēšanām. Labprāt es redzētu arī Ēriku strādājam," sacījis Šlesers.

Otrdien vakarā laikrakstam kļuvis zināms, ka Šlesers jau sazvanījis ar partijas dzīvi neapmierinātos un norunājis tikšanos, lai pretrunas kliedētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!