Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien pasniedza Pirmās šķiras Triju zvaigžņu ordeni pirmajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam, informēja Prezidenta Preses dienestā.
Prezidente uzrunā ordeņa pasniegšanas ceremonijā pauda cerību, ka Latvija var izveidot ar Krieviju labas attiecības un sadzīvot draudzībā, dialogā, saticībā un kompromisu meklējumos. "Lai dialogs notiktu, ir nepieciešami kontakti, un mēs ļoti priecājamies, Prezidenta kungs, par šo izdevību caur Jūsu personu šādu kontaktu atjaunot," sacīja prezidente.

Prezidente uzsvēra, ka "šajās augusta dienās mēs atceramies ļoti nozīmīgus vēstures notikumus un šī piecpadsmitgade mums atgādina par tiem augusta notikumiem, kas mainīja pasauli uz labo pusi, pretēji tām augusta dienām 1939.gadā, kam bija ļoti smagas un nepatīkamas sekas".

Viņa pauda, ka deviņdesmitajos gados "viena no redzamākajām figūrām bija Krievijas Federācijas toreizējais, tās pirmais prezidents Boriss Nikolajevičs Jeļcins. Un šajā valstsvīrā visa pasaule saskatīja cilvēku, kam ir izpratne un tālredzīga izpratne par vēstures gaitu un šodien Latvija ar sava ordeņa pasniegšanu vēlas godināt valstsvīru, kas pierādīja savā darbībā izpratni par starptautisko taisnīgumu, par cilvēku ilgām pēc brīvības, parādīja pats savu izpratni kā demokrāts, bet vairāk par visu parādīja vīrišķīgo drosmi draudīgā situācijā".

"Latvijas valsts ir pateicīga jums, Prezidenta kungs, par jūsu drosmīgo un principiālo stāju jau 1991.gada asiņaino janvāra notikumu laikā aicinot bruņotos spēkus nevērsties pret nebruņotiem civilajiem iedzīvotājiem. Latvijas valsts, Latvijas tauta un visa demokrātiskā Eiropa nekad neaizmirsīs to, ka jau trīs dienas pēc tam, kad Latvijas Augstākā Padome bija paziņojusi pārejas posma beigas un ar likumu nostiprinājusi mūsu neatkarību "de facto", Jūs parakstījāt dekrētu, kas atzina Baltijas valstu neatkarību," sacīja prezidente.

Prezidente arī uzsvēra, ka Latvijai pēc neatkarības atgūšanas viena no prioritātēm bija valsts valodas stiprināšana. Prezidente arī uzsvēra, ka Latvija pieņem ne tikai latviešus, bet arī visus citus, kuri šeit dzīvo, kuri ir izvēlējušies šo zemi par mājām, un Latvijā priecājas par krievu tautības cilvēku pienesumu valsts kultūrai, ekonomikai, Latvijas labajai slavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!