Epidemiologi pieļauj, ka 12 Jelgavā nedēļas nogalē saslimušie cilvēki inficējušies ar salmonelozi, deviņi no viņiem ievietoti slimnīcā, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Jelgavas filiāles vadītājas vietniece Elvīra Brūvere.
Viņa pastāstīja, ka Jelgavas epidemiologiem šobrīd ir aizdomas par šo cilvēku saslimšanu ar salmonelozi, bet "tas vēl laboratoriski ir jāapstiprina". Deviņi no saslimušajiem ievietoti Dobeles slimnīcā, bet pārējie ārstējas mājās. "Vakar slimn īcā ievietoti vēl divi saslimušie, kas pirms tam ārstējās mājās," sacīja Brūvere. Viņa arī norādīja, ka epidemiologi apseko visus uzņēmumus, kuri ir SIA "Riata" pārtikas piegādātāji. Kopumā tādu esot desmit.

Jelgavā reģistrēti 12 saslimšanas gadījumi ar sākotnējo diagnozi - akūts gastroenterokolīts, kas ir zarnu infekcijas izraisītājs. Arī salmoneloze ir zarnu infekcija. Visiem saslimušajiem ir stipra vemšana, caureja un paaugstināta ķermeņa temperatūra - dažiem pat 39 grādi.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā Jelgavas epidemiologi konstatējuši - visi saslimušie ēduši SIA "Riata" diennakts ēdnīcā dažādus ēdienus - gulašu, kotletes, karbonādi, plovu un sīpolu siteni. Izmeklēšanā arī konstatēts, ka ēdnīcā nav ievēroti produktu glabāšanas noteikumi - produktu uzglabāšanas temperatūra un realizācijas termiņi. Epidemioloģiskā izmeklēšana veikta arī SIA "Riata" ēdnīcā, kas atrodas Jelgavas gaļas kombināta teritorijā, un kafejnīcā Pērnavas ielā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc informācijas par vairāku cilvēku saslimšanu apturējis Jelgavas lokomotīvju depo ēdnīcas darbu, kuru arī apsaimnieko SIA "Riata". PVD Jelgavas pārvaldes darbinieki, pārbaudot ēdnīcu, arī konstatējuši, ka tajā rupji pārkāptas higiēnas normas, kā arī nav iespējams izsekot produktu apritei.

SIA "Riata" vadītāja Rima Grandovska iepriekš sacīja, ka saslimušie cilvēki ēdnīcā ēduši gulašu. Viņa apšaubīja, ka saslimšanā vainojama gaļas kvalitāte, un pieļāva, ka, ticamāk, saslimšanu izraisījusi nepareiza ēdiena pagatavošanas tehnoloģija vai arī infekciju izplatījis kāds no ēdnīcas darbiniekiem. Lokomotīvju depo ēdnīca ir viena no populārākajām Jelgavā, jo strādā diennakti un tajā ir zemas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!