Foto: DELFI
Pirmdien trīs Saeimā pārstāvēto partiju – "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) - priekšsēdētāji parakstīja dokumentu, kurā apņemas piedalīties 10.Saeimas vēlēšanās ar vienotu sarakstu.

Tiek solīts arī turpināt sarunas, lai izveidotu kopīgu apvienību un tās rīcības programmu.

Svarīgākie apvienības darba principi būšot godīga, atbildīga un kompetenta politika, eiropeiska nacionāla valsts, cilvēka cieņa, kultūru daudzveidība un tolerence, sociāli atbildīga tirgus ekonomika, ilgtspējīga un līdzsvarota valsts attīstība, kvalitatīvas izglītības un veselības aprūpes pieejamība. Tiek solīta arī "slaida, iedzīvotāju un uzņēmēju interesēm kalpojoša valsts pārvalde", modernu ražošanu veicinoša nodokļu politika un "Rietumu izvēle".

Bijusī tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL), bijušais iekšlietu un aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS), bijušais premjera Aigara Kalvīša (TP) padomnieks, ekonomikas un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP) veltīja daudz kritisku vārdu līdzšinējām valdībām, kuras, pēc Āboltiņas teiktā, strādājušas pēc principa "es tev, tu man". Arī Štokenbergs atzina, ka valdības partijas līdz šim ir tērējušas daudz laika "sīkos savstarpējos strīdos, bet viena otras programmu pat nebija izlasījušas". Savā darbībā jaunās apvienības līderi gan nekādus trūkumus nesaskata.

Jaunā apvienība esot atvērta arī citām partijām, kuras ir gatavas atbalstīt tās darbības pamatprincipus. Štokenbergs, piemēram, esot jau runājis ar apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK līderiem, kuriem esot spēcīga ekonomiskā programma, un ar Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju, kurai esot "spēcīgs piedāvājums sociālajā jomā".

Jaunās apvienības līderi pauda viedokli, ka patlaban ir īstais laiks iesaistīties politikā cilvēkiem, kas līdz šim tajā nav darbojušies. Preses konferences laikā vairākkārt izskanēja bijušās laikraksta "Diena" galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes vārds, kurai jaunās apvienības līderi ir gatavi piedāvāt "visaugstākā līmeņa amatus", kuri gan Ēlertei pašai būšot jānopelna ar aktīvu darbību.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka jaunās apvienības mērķis būs "godīga valsts pārvalde, godīga, atklāta un profesionāla politika".
Āboltiņa prognozēja, ka apvienību varētu reģistrēt februārī vai martā, jo līdz tam katrai partijai minētais jautājums vēl jāskata kongresā, kā arī jāizstrādā vairāki sadarbības dokumenti. Āboltiņa pieļāva, ka apvienību varētu vadīt vairāki līdzpriekšsēdētāji.

PS valdes loceklis Kārlis Šadurskis uzsvēra, ka šobrīd vajadzīgs viens liels politiskais spēks, kas apvienotu labējās partijas. "Visi saprot, ka ceļš uz apvienības izveidošanu nav viegls. Lielākās rūpes rada detaļas, pie kurām vēl tiek strādāts," sacīja Šadurskis.

JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups iepriekš Latvijas Radio pieļāva, ka partiju apvienībai varētu būt divi līdzpriekšsēdētāji, tomēr "par personālijām ir dažādi modeļi". "Iesaistītajām partijām ir ļoti spēcīgi līderi, kas bauda sabiedrības uzticību, un ir labi startējuši vēlēšanās," sacīja Jaunups, gan norādot, ka partijai "būs atvērtas durvis" arī cilvēkiem, kas patlaban nav iesaistīti aktīvajā politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!