Partija "Jaunais laiks" (JL) jau trešdien vērsīsies Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu otrdien parakstītā Latvijas un Krievijas robežlīguma atbilstību valsts pamatlikumam.
JL valdes loceklis Kārlis Šadurskis portālam "Delfi" uzsvēra, ka valsts teritoriju nevar mainīt bez tautas nobalsošanas. Saskaņā ar otrdien parakstīto robežlīgumu Abrene juridiski atzīta par Krievijas teritoriju, lai gan 1920.gada Miera līgums nosaka pretējo.

"Pirms gandrīz diviem gadiem premjers Aigars Kalvītis, konsultējoties ar juristiem, teica, ka vienīgais veids, kā parakstīt robežlīgumu, ir tai pievienot skaidrojošo deklarāciju. Tagad deklarācija ir atmesta malā, bet valdības pilnvarojumā parakstīt robežlīgumu parādās PSKP līdera Leonīda Brežņeva intonācijas, kuras toreiz civilizētā Eiropa noraidīja, bet Latvijas Republika to tagad iekļauj savā arsenālā, " sacīja šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka valdība nav atbildējusi tautai uz jautājumu, "kā vārdā, kādēļ Latvija bija spiesta piekāpties". Tādēļ partija jau trešdien iesniegs Satversmes tiesā pieteikumu, apstrīdot parakstītā līguma atbilstību Satversmei.

Lai gan JL Saeimā ir tikai 18 deputāti, partija ir pārliecināta, ka pieteikuma iesniegšanai būs nepieciešamie 20 Saeimas deputātu paraksti.

Jau vēstīts, ka premjers Aigars Kalvītis un Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs otrdien Maskavā parakstīja 1997.gadā parafēto Latvijas un Krievijas robežlīgumu.

Saeima pilnvaroja Ministru kabinetu parakstīt 1997.gadā parafēto Latvijas un Krievijas robežlīgumu. Saeimas pieņemtais un Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas izsludinātais likums stājās spēkā 5.martā un jau dienu vēlāk valdība pilnvaroja Kalvīti parakstīt robežlīgumu.

Valdība, dodot premjeram pilnvaras parakstīt līgumu, atsauca līgumam pievienoto deklarāciju, kuras dēļ Krievija iepriekš atteicās līgumu parakstīt, kā arī atsaucās uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) robežu nemainības principu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!