Zviedrijas virsprokurors kārtējo reizi nolēmis, ka Zviedrijas pilsonis Bū Johansons nav saucams pie atbildības par divu Latvijas policistu sabraukšanu, sestdien informēja Latvijas televīzijas raidījums "Panorāma".
Lēmums motivēts ar to, ka no Latvijas izsūtītie pierādījumi neesot pietiekami, kā arī ar to, ka nodarījumam jau iestājies noilgums. Līdz ar to bojā gājušo meiteņu tuvinieki arī nevar pretendēt uz materiālo zaudējumu kompensāciju.

Tomēr zviedru juristi "Panorāmai" skaidrojuši, ka Latvija vēl var pieprasīt Johansona izdošanu, kā arī pauduši izbrīnu, kāpēc viņš jau uzreiz nav tiesāts Latvijā. Viņi norādījuši, ka tiesai vienmēr jānotiek valstī, kur izdarīts noziegums.

Jau vēstīts, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis maija beigās nosūtīja lūgumu Zviedrijas ģenerālprokuroram Klāsam Bergenstrandam izvērtēt prokurora pieņemtā lēmuma likumību par lietas izbeigšanu Johansona lietā. Pēc prokuratūras lūguma 15.maijā Latvijas interpola birojs arī izsludināja Johansona starptautisku meklēšanu.

Iepriekš Zviedrijas prokuratūra atzina par nenozīmīgu pārkāpumu Johansona Latvijā izraisīto avāriju, kurā bojā gāja divas policistes. Lai gan kaimiņvalsts prokuratūra atzina, ka Johansons, iespējams, pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, tomēr krimināllietu pret viņu neierosināja.

Traģiskais negadījums uz šosejas Rīga - Ainaži notika 1997.gadā. Kādā jūnija vakarā Johansons nesavaldīja auto un notrieca divas policistes, kuras notikuma vietā no gūtajām traumām mira.

Izmeklēšanā konstatēts, ka sievietes gandrīz jau bija paspējušas šķērsot šoseju, taču Johansons, nesamazinot ātrumu, gājējas notriecis. Par to, ka viņš pat nav centies izvairīties no sadursmes, liecina tas, ka uz ceļa nav atrastas automašīnas bremzēšanas pēdas. Turklāt tas, cik tālu no negadījuma vietas aizsviestas cietušās, liecina, ka Johansons krietni pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu. To, ka Johansons, iespējams, braucis pārāk ātri un nav pamanījis sievietes, atzinusi arī Zviedrijas prokuratūra.

Pēc negadījuma Zviedrijas pilsonis, pārkāpjot prokurora noteikto drošības līdzekli - parakstu par neizbraukšanu no valsts -, devies atpakaļ uz Zviedriju, tāpēc krimināllieta nodota Zviedrijas prokuratūrai, kura pēc divu gadu izmeklēšanas atzina, ka Johansona rīcība varētu būt izraisījusi cietušo nāvi, taču lietas apstākļi jāuzskata par mīkstinošiem un pārkāpums par nenozīmīgu, tāpēc krimināllietu ierosināt neesot pamata. Vainu mīkstinošs apstāklis esot fakts, ka ceļš bijis slikti apgaismots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!