Foto: DELFI
Joprojām turpinās remontdarbi gada sākumā eksprezidenta vajadzībām iegādātajā dzīvoklī, kas nodots Valda Zatlera rīcībā; tie turpināsies līdz septembrim, pastāstīja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

"Pašlaik turpinās remontdarbi nekustamajā īpašumā Elizabetes ielā. Kā iepriekš tika plānots, tie ilgs līdz septembrim," informēja Laukšteina.

Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Līga Krapāne apstiprināja, ka remonts nav veikts apmēram desmit gadu, un tāpēc dzīvoklī plānots ieguldīt 80 tūkstošus latu.

"Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pērn vasarā atzina, ka dzīvokļa telpu apdares un aprīkojuma līmenis ir atbilstošs komforta prasībām un piemērots tūlītējai dzīvošanai. Taču uzņēmums vērsa uzmanību, ka turpmākai ilgstošai dzīvokļa ekspluatācijai ir vēlams dzīvokļa apdares, inženiertehniskā un sanitārtehniskā aprīkojuma kārtējais remonts ar iespējamu atsevišķu aprīkojuma elementu nomaiņu, jo pēdējais kosmētiskais remonts veikts pirms aptuveni 10 gadiem.

Krapāne norādīja, ka pēc dzīvokļa nodošanas tika saņemti Zatlera iebildumi par īpašuma tehnisko stāvokli un konkrēti priekšlikumi uzlabojumu veikšanai, piemēram, visās dzīvokļa telpās sakārtot elektroinstalāciju, kas ir neatbilstošā tehniskā stāvoklī; veikt apkures katla nomaiņu un apkures sistēmas tīrīšanu, kā arī kanalizācijas sistēmas, kas ir avārijas stāvoklī, nomaiņu. Turklāt lielākajā daļā telpu veicams kosmētiskais remonts, novēršot plaisas griestos un sienās, kā arī grīdas seguma bojājumus.

Krapāne informēja, ka VPK budžetā, kas ir īpašuma nomātājs no VNĪ, ir iekļauti līdzekļi kārtējiem kapitālajiem remontiem 1% apmērā no dzīvokļa iegādes vērtības jeb 4849 lati gadā.

"Patlaban minētais dzīvoklis ir atbrīvots, un tādēļ laiks ir piemērots remonta veikšanai. Pēc dzīvokļa pēdējās apsekošanas remonta izdevumu tāme veido 80 867 tūkstošus latu, kas tiks uzkrāti un refinansēti pakāpeniski nākamo desmit gadu periodā," pastāstīja Krapāne.

Zatlera dibinātā Reformas partijas pārstāve Daiga Holma aģentūrai BNS komentēja, ka jautājumus saistībā ar visu bijušo Valsts prezidentu dzīvokļu iegādi un remontu risina Valsts prezidenta kanceleja, kā to nosaka likums. Tādējādi Valsts kanceleja lemj gan par piemēroto dzīvokļu izvēli, gan par to iegādi un remontiem.

"Tieši Valsts prezidenta kancelejai arī ir jāpaskaidro, kādēļ par ievērojamiem valsts budžeta līdzekļiem ir iegādāts dzīvoklis, kas, saskaņā ar Valsts prezidenta kancelejas izveidotās komisijas un arī pašas kancelejas vērtējumu, šobrīd ir nepienācīgā stāvoklī un tam nepieciešams remonts," diskusijas par remonta summu un dzīvokļa iegādes cenu komentēja partijas pārstāve.

Likums par Valsts prezidenta sociālajām garantijām paredz, ka bijušais Valsts prezidents saņem ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli un automašīnu, kā arī sekretāru.

Dzīvoklis Elizabetes ielā tika atrasts konkursā, un to nopirka par 485 tūkstošiem latu, jo valstij brīvu un piemērotu dzīvokļu vairs nebija. Dzīvoklis ir 195 kvadrātmetrus plašs. Iepriekš kanceleja šo dzīvokli eksprezidenta vajadzībām īrēja.

Zatlers Valsts prezidenta amatu atstāja 2011.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!