Pēc publiskajām domstarpībām Jaunās partijas (JP) frakcija otrdien tomēr nolēmusi turpināt darbu pilnā sastāvā - tajā paliks no partijas aizgājušie Ingrīda Ūdre, Silvija Dreimane un Imants Stirāns.
Par to pēc frakcijas ārkārtas sēdes presi informēja JP bijušais priekšsēdētājs Raimonds Pauls.

Par frakcijas priekšsēdētāju ievēlēta Jevgēņija Stalidzāne.

Viņa žurnālistiem norādīja, ka valdei 30 dienu laikā ir jāizskata triju deputātu iesniegums par izstāšanos no partijas, turklāt frakcijā var darboties ne tikai partijas biedri.

Pauls, kurš pirmdien demisionēja, sakot, ka ir noguris no atbildības un vēlas dot vietu jaunajiem, apliecināja, ka neņems atpakaļ savu iesniegumu par atkāpšanos no partijas priekšsēdētāja amata un būs jāsasauc partijas ārkārtas kongress jauna priekšsēdētāja ievēlēšanai.

Pauls pauda viedokli, ka partijā nav tādu problēmu, kuras nevarētu atrisināt. Viņš uzsvēra, ka JP pienākums ir sniegt saviem vēlētājiem un partneriem "absolūtu skaidrību".

Pauls uzsvēra, ka JP frakcija viennozīmīgi atbalsta Andra Bērziņa valdību, ko tā ir parādījusi ar savu vienoto balsojumu, apstiprinot Ministru kabinetu. Pauls arī norādīja, ka JP biedri centīsies turpmāk publiski neizteikties slikti par saviem kolēģiem.

BNS jau ziņoja, ka, pirms vēl Pauls atkāpās no amata, neoficiāli par šķelšanos partijā tika runāts jau sen. Nesaskaņas uz āru parādījās pēc partijas pēdējā kongresa, kura likumību apstrīdēja viens no toreizējiem partijas biedriem Aivars Markots.

Nevienprātību varēja redzēt arī jaunās valdības koalīcijas līguma parakstīšanā, uz kuru Pauls pat neieradās, un partijas nespējā ilgāku laiku izvirzīt kandidātu īpašu uzdevumu ministra valsts pārvaldes reformas jautājumos amatam.

Pēc Paula paziņojuma otrdien turpinājās publiskās nesaskaņas JP Saeimas frakcijā. Partijas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers Ūdres, Dreimanes un Stirāna aiziešanu no partijas saistīja ar Ventspils mēra Aivara Lemberga vēlmi graut Andra Bērziņa valdību no iekšpuses un apgalvoja, ka šie cilvēki esot "tuvu stāvoši" Lembergam.

Ventspils mērs paziņojis, ka Šleseram ar savas partijas problēmām vajadzētu tikt galā tās iekšienē un Lembergam visi deputāti esot pilnīgi vienādi.

Savukārt Ūdre skaidrojusi, ka viņi partiju pametuši veida dēļ, kādā JP, neievērojot programmatiskos principus un raujoties uz amatiem, iekļuvusi jaunajā valdībā. Viņiem neesot pieņemams arī politiskās ētikas trūkums Šlesera darbībā, kuram esot "autoritatīvi komunistisks stils". Ūdre arī paziņojusi, ka partijā ir daudzi, kas šo iemeslu dēļ varētu to pamest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!