Foto: F64

Šonedēļ Irbenes radioteleskopu kompleksā norisinās mazākā teleskopa RT-16 jaunās antenas montāžas darbi, lai, iespējams, 28.jūlijā to uzceltu balsta tornī, informēja Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Jēkabsone.

10.jūnijā balsta tornī jau tika pacelta Irbenes lielākā teleskopa RT-32 atjaunotā antena. Savukārt otru jeb mazāko Irbenes antenu RT-16 paredzēts aizvietot ar jaunu kompozītmateriāla antenu. Pirms gada tika noslēgts līgums ar Vācijas kompāniju "MT Mechatronics" par jaunas RT-16 antenas piegādi un abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizāciju. Pērn veikta jaunās antenas projektēšana, ko Vācijas kompānijas vadībā veica apakšuzņēmēji no Ķīnas un Spānijas.

Antenas kopējais svars ir ap 16 tonnām, primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs - 1,6 metri. Antenas atstarojošo virsmu veido 80 paneļi. Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls, no kā izgatavotas gan balsta struktūru veidojošās caurules, gan sekundārais spogulis un primārā spoguļa atstarojošie paneļi.

Šomēnes radioteleskopu kompleksā ir piegādātas antenas sastāvdaļas, un 17.jūlijā inženieri sāka antenas montāžas darbus. Inženieri veic arī uztverošo iekārtu montāžu jaunās antenas uztvērēju sistēmu korpusos. Plānots, ka darbi, kas nepieciešami, lai antenu uzceltu balsta tornī, varētu tikt pabeigti šīs nedēļas nogalē.

RT-16 antenas uzcelšanu balsta tornī paredzēts veikt ar SIA "Arsava" 350 tonnu celtspējas celtni. Atkarībā no laika apstākļiem, kas patlaban ir ļoti mainīgi un apgrūtina darbu plānošanu, antenas uzcelšana tiek plānota 27.jūlija pēcpusdienā vai 28.jūlija rīta pusē. Par precīzāku uzcelšanas laiku tiks sniegta papildu informācija.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) modernizācijā ieguldīti ap astoņiem miljoniem eiro.

VSRC tika dibināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais institūts 1994.gada 22.jūlijā, pārņemot bijušās PSRS karaspēka daļas nekustamo īpašumu - objektu "Zvaigznīte" tagadējā Ventspils novada Ances pagasta Irbenē.

VSRC kompleksā ir divas radioteleskopu antenas ar 32 un 16 metru galveno spoguļu diametriem.

2004.gadā VSRC tika iekļauts Ventspils Augstskolas sastāvā kā tās struktūrvienība, saglabājot atsevišķa zinātniskā institūta statusu. 2010.gada pavasarī VSRC tika pievienots Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centram. Tādējādi tika izveidots Ventspils Augstskolas inženierzinātņu institūts - Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!