Foto: DELFI Aculiecinieks
No trešdienas, 11.aprīļa, līdz 14. aprīlim, Jūras spēku flotile ar svinīgu stāšanos un jūrnieku apbalvošanu, kuģu parādi Rīgas jūras līcī, Latvijas iedzīvotājiem paredzētu kuģu apskati Liepājā un Rīgā un citiem svinīgiem pasākumiem atzīmēs 20.gadadienu, portālu „Delfi” informē Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Ulbina.

Svētku laikā 13. aprīlī Rīgas jūras līcī Valsts prezidents pieņems kuģu parādi pēc kuras norisināsies svinīgā ceremonija par godu flotiles 20. gadadienai, kurā Valsts prezidents iedzīs sudraba naglu flotiles karoga kātā.

Savukārt 14. aprīlī Rīgas Doma baznīcā plkst. 10 uz ekumēnisko dievkalpojumu, kuru vadīs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs. Dievkalpojumā tiks kopīgi dziedāta admirāļa Teodora Spādes dziesma, kuru Latvijas kara jūrnieki dziedāja Brāļu kapos 1939. gadā, atzīmējot Latvijas Kara flotes 20. gadadienu.

Pēc dievkalpojuma Doma baznīcā flotiles un ārvalstu kuģu personālsastāvs Nacionālo bruņoto spēku orķestra pavadībā dosies nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Svētku laikā ikviens iedzīvotājs varēs apmeklēt gan Latvijas, gan ārvalstu Jūras spēku kuģus. 11. aprīlī no pulksten12 līdz 14 Liepājā iedzīvotājiem būs iespēja apskatīt mīnu kuģi M-08 "Rūsiņš", kas atradīsies 84. piestātnē. Savukārt Rīgā Pasažieru terminālā 14. aprīlī no plkst.15 līdz 17 un 15. aprīlī no pulksten.13 līdz plkst.16 iedzīvotājiem apskatei būs atvērti ārvalstu kuģi, kā arī štāba un apgādes kuģis A-53 "Virsaitis" no Latvijas.

1991. gada 1. oktobrī Liepājas Jūras koledžā izveidoja Jūras spēku mācību centru, kurā mācības uzsāka jūras robežsargi. Tas bija pirmais solis atjaunoto Jūras spēku veidošanā, un tā bija pirmā Jūras spēku apakšvienība. Jau 1992. gada pavasarī Liepājā izveidoja Jūras spēku divizionu, kura sastāvā iekļāva arī Mācību centru.

Pēc Liepājas Jūras spēku diviziona izveidošanas, Jūras spēkiem piešķīra trīs zivju resursu uzraudzības kuģus, kurus piemēroja krasta apsardzības vajadzībām. Vissvarīgākais notikums Jūras spēkos kopš Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas bija karoga pacelšana uz pirmā atjaunotās flotes kuģa "Sams" 1992. gadā 11. aprīlī. Turpmāk šo dienu uzskata par Jūras spēku atjaunošanas dienu.

Šī gada pavasaris flotiles vēsturē iezīmē jaunu posmu, kad jūrnieku rīcībā nodots jau otrais "Skrundas" klases patruļkuģis P-06 "Cēsis", bet 11. aprīlī paredzēta trešā speciāli bruņoto spēku vajadzībām būvētā patruļkuģa "Viesīte" nolaišana ūdenī A/S "Rīgas kuģu būvētava" teritorijā.

Paredzēts, ka līdz 2014. gadam flotiles rīcībā nonāks pieci mazas ūdens apskalotās virsmas divkorpusu patruļkuģi, kas veiks patrulēšanas un glābšanas darbus. Tos varēs aprīkot arī ar naftas savākšanas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām un citu aprīkojumu, tādējādi apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!