Juristi Rīgas Apgabaltiesas tiesneses Tamāras Brodas lēmumu vairākos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam noteiktā mājas aresta ierobežojumus paziņot nākamajā dienā, sauc par dīvainu.
Latvijas Policijas akadēmijas Krimināltiesību katedras docents Andrejs Judins portālam "Delfi" skaidroja, ka lēmuma motīvu daļu var paziņot citā dienā, bet ierobežojumi, kas arestantam jāievēro, jānorāda uzreiz.

Šobrīd ir radusies situācija, ka apsūdzētajam nav noteikts, ko viņš drīkst darīt un ko ne, atrodoties mājas arestā. Judins pieļāva, ka lietas sarežģītība ir iemesls tam, kāpēc tiesnesei nepieciešams ilgāks laiks, lai izlemtu par nosakāmajiem ierobežojumiem.

Vairāki portāla "Delfi" aptaujātie advokāti arī atzina, ka tiesneses otrdien pieņemtais lēmums ir neizprotams. Juristi norādīja, ka parasti šādos gadījumos ierobežojumi, kas jāievēro apsūdzētajam, jāpaziņo uzreiz.

Portāla "Delfi" uzrunātie advokāti pieļāva, ka prokuratūra līdz brīdim, kad būs zināmi tiesas noteiktie ierobežojumi, var piemērot papildus kādu citu drošības līdzekli. Prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks portālam "Delfi" norādīja - nav iespējams noteikt kādu citu drošības līdzekli līdz brīdim, kamēr būs zināmi tiesas noteiktie.

Savāktie pierādījumi nevar pazust, norāda bijušais Rīgas Apgabaltiesas priekšsēdētājs Jānis Muižnieks. Viņš stāsta, ka praksē nav bijis gadījumu, kad liecību maiņa kardināli pretēji ietekmē lietas iznākumu. Muižnieks arī uzsvēra, ka lietās, kas saistītas ar mantiskiem darījumiem, iegūtajiem dokumentiem ir daudz lielāka nozīme nekā cilvēku liecībām.

Judins uzskata, ka bažas nav pietiekams iemesls, lai apgalvotu, ka apsūdzētais, neatrodoties cietumā, ietekmēs izmeklēšanu. Jābūt konkrētiem pierādījumiem, kas par šādu iespējamību liecina. Prokuratūras pārstāvis gan norāda, ka tiesas lēmums tomēr noteikt drošības līdzekli, kas ierobežo apsūdzētā brīvību, liecina, ka pastāv reāla iespēja ietekmēt izmeklēšanas gaitu.

Kriminālprocesa likuma (KPL) 282.pants nosaka, ja nepieciešams, mājas arestā turēto personu var apsargāt, kontroli pār tai noteikto ierobežojumu ievērošanu uzdot policijai, kā arī pakļaut kontrolei ar šo personu kopā dzīvojošo personu korespondenci un sakaru līdzekļus. Kā arī likums paredz, ka mājas arestā esošajam var noteikt tos pašus ierobežojumus, ko nosaka apcietinājumā esošajai personai.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka otrdien Rīgas Apgabaltiesas tiesnese Tamāra Broda atcēla drošības līdzekli apcietinājumu Ventspils mēram Aivaram Lembergam, kurš apsūdzēts vairākos noziegumos. Tiesa Lemberga apcietinājumu aizstāja ar mājas arestu.

Savukārt ierobežojumi, kas Lembergam mājas arestā ir jāievēro, būs zināmi tikai trešdien pulksten 16. Līdz ar to šobrīd Ventspils mēram ir jāuzturas savā deklarētajā dzīvesvietā, bet likums neliedz viņam kontaktēties ar cilvēkiem.

Lembergs apcietinājumā atradās kopš 14.marta. Šis bija sestais Lemberga un viņa advokātu mēģinājums panākt drošības līdzekļa maiņu. Rīgas Apgabaltiesas otrdien nolasītais lēmums nav pārsūdzams.

Ventspils mēram izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!