Ventspils rajona Jūrkalnes pagastā sestdien, 25.maijā, būs tūrisma diena, kuras ietvaros svinīgi atklās atjaunoto Rīvas koka tiltu un izveidoto novadpētniecības istabu, informēja Jūrkalnes pagasta padomes priekšsēdētājs Māris Dadzis.
Vēsturiskā koka tilta atklāšanā piedalīsies arī satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs, kā arī aicināts Ministru prezidents Andris Bērziņš. Tilta atjaunošanas iniciatori, atbalstītāji un atjaunotāji atklāšanā tilta margās iedzīs simboliskas naglas. Pasākumu kuplinās Suitu sievu un Jūras spēku orķestra uzstāšanās.

Jau vēstīts, ka Rīvas tilts ir viens no retajiem Latvijā, kura balsti un visas konstrukcijas ir tikai no koka. 20.gados uzceltais tilts bija kritiskā stāvoklī un nefunkcionēja jau kopš 80.gadiem. To bija bīstami izmantot pat gājējiem. Tādēļ kultūras pieminekli bojāto koka konstrukciju dēļ vajadzēja nojaukt un tā vietā uzcelta tilta kopija.

Tilts kā vēsturiska liecība atjaunots tikai gājēju vajadzībām un būs viens no Jūrkalnes tūristu apskates objektiem. Kādreiz uz tilta notikušas dejas un ballītes, un, iespējams, arī tagad notiks šādi pasākumi. Tilta atjaunošanai iztērēti aptuveni 26 tūkstoši latu, no kuriem lielu daļu sedza Autoceļu direkcija un citi atbalstītāji. Savukārt izveidotā novadpētniecības istaba ir iekārtota pagasta nama ēkā.

Ekspozīcijā ir apskatāmi seni priekšmeti, kuri ir savākti no pagasta mājām. Tie ir dažādi sadzīves priekšmeti, seni galdnieku un zvejniecības piederumi, tērpi, arī dažas mēbeles - pūra lāde, krēsli un citas.

Tāpat ir aplūkojama ekspozīcija par bēgļu pārcelšanos uz Zviedriju no Jūrkalnes un citām vietām laika posmā no 1944. līdz 1945.gadam. Lielāko daļu no šiem materiāliem pagasts saņēmis no tautiešiem Zviedrijā.

Jūrkalni ar katru gadu apciemo arvien vairāk tūristu. Pagājušajā gadā Jūrkalnes lauku mājās, zemnieku saimniecībās, atpūtas vietās un telšu laukumos pavisam pārnakšņojuši 5,3 tūkstoši tūristu, kas ir par 47% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Jūrkalnē ir tikai nedaudz vairāk par 400 iedzīvotājiem, un tūrismam pagastā ir pievērsta liela uzmanība. Jūrkalnē ir gleznaina jūras piekraste ar unikāliem stāvkrastiem, kuri sasniedz 20 metru augstumu. Stāvkrasti Ventspils virzienā pakāpeniski pāriet kāpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!