Foto: LETA
Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) ceturtdien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstrīdējusi aizliegumu pašvaldības vēlēšanās piedalīties vēlētāju apvienībām, portālu "Delfi" informēja biedrībā.

22.aprīlī Jūrmalas vēlēšanu komisijai tika iesniegti dokumenti par vēlētāju apvienības Jūrmalnieki līdzdalību šā gada 1. jūnija pašvaldības vēlēšanās, tomēr Jūrmalas vēlēšanu komisija pieteikumu noraidīja , skaidro biedrība.

"Esam pārliecināti, ka pašreizējā Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma norma, kas pieļauj lielo pašvaldību (kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 5000 iedzīvotājus) vēlēšanās startēt tikai oficiāli reģistrētām partijām un partiju apvienībām, ir antikonstitucionāla," uzsver biedrība.

Biedrība arī atgādina, ka uzraugot Latvijas vēlēšanas 2006., 2010. un 2011.gadā, starptautiskie vēlēšanu novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ir apšaubījuši šāda ierobežojumu pamatotību pat attiecībā uz Saeimas vēlēšanām, bet pašvaldību līmenī tas ir acīmredzami nesamērīgs.

"Uzskatām, ka šī norma ir tik antikonstitucionāla, ka to nedrīkst izmantot, lai atteiktu Satversmē paredzētās tiesības uz dalību vēlēšanās tiem kandidātiem, kuri izpilda visas citas likumā noteiktās prasības. Izvērsta juridiskā argumentācija ir pievienota vēlētāju apvienības Jūrmalnieki pieteikumam CVK," uzsver biedrība.

"Uz tik neparastu soli Jūrmalas aizsardzības biedrību (JAB) ir pamudinājusi situācija mūsu pilsētā. Kopš 2006. gada JAB ir cīnījusies par godīgu, atklātu, iedzīvotājiem un dabai draudzīgu pilsētas pārvaldi. Diemžēl pilsētā ilgstoši saglabājušās lielas problēmas: kriminālās ķezās nonākuši pilsētas mēri, vāji motivēti un necaurskatāmā procedūrā pieņemti lēmumi un īpaši izteikta ir tradicionālā domnieku pēcvēlēšanu klaiņošana no vienas partijas uz citu. Pacietībai punktu pielika nesenais gadījums ar jaunievēlētā pilsētas mēra Jura Visocka nomelnojošajiem izteikumiem par Jūrmalas aizsardzības biedrību un tās darbību. Tiesa, viņš bija spiests par tiem atvainoties," skaidro vides aizstāvji.

"Vērojot procesus pilsētā jau daudzu gadu garumā, esam zaudējuši ticību tam, ka politiskās partijas jebkad spēs mainīt Jūrmalas pārvaldi. Pārliecībā par to, ka nākamie četri gadi varētu atjaunot iedzīvotāju uzticību savas pilsētas domei, dažu dienu laikā tika izveidota vēlētāju apvienība Jūrmalnieki," teikts paziņojumā.

Nedēļas nogalē apvienība dalībai 1. jūnija vēlēšanās izvirzīja četrus pārstāvjus. Saraksta galvgalī ir Rihards Pētersons, pēc neatkarības atjaunošanas pirmais Jūrmalas mērs, JAB dibinātājs un valdes loceklis. Viņam seko Jana Simanovska, inženierzinātņu doktore. Sarakstā ir arī ekonomikas konsultants Kārlis Vilciņš un JAB pašreizējais vadītājs Uldis Kronblūms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!