Foto: LETA

Bijušais Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns ( "Mūsu zeme") ir pārliecināts, ka pašreizējā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pērnvasar pašvaldību vēlēšanās Jūrmalā uzvarējusi, pateicoties neuzrādītiem ļoti liela apmēra priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumiem.

Šādu pārliecību Ančāns pauž Satversmes tiesai iesniegtajā pieteikumā par iespējamu Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma neatbilstību Satversmei. Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze  Līna Kovalevska portālam "Delfi" sacīja, ka iesniegums ir nodots izskatīšanai ST tiesnešu kolēģijai un par to, vai ierosināt lietu, tā lems līdz 10.martam.

Savā iesniegumā Ančāns, atsaucoties uz saviem aprēķiniem, apgalvo, ka, izmantojot likuma normas, ZZS priekšvēlēšanu aģitācijai Jūrmalā vien iztērējusi vismaz 150 000 - 200 000 latu. "Mūsu zemes" līderis norāda, ka, atbilstoši viņa izpratnei par likumā noteiktajiem aģitācijas izdevumu griestiem, pašvaldību vēlēšanās Jūrmalā katra partija drīkstēja tērēt vien 6400 latus, taču ZZS tikai nodevās par reklāmu izvietošanu vien samaksājusi 10 800 latus. Kopējās izmaksas, kas ietver arī maksājumus par aģitācijas plakātu izgatavošanu un uzstādīšanu, bukletiem un priekšvēlēšanu reklāmām presē varētu sasniegt 150 000 - 200 000 latu, lēš Ančāns.

" Ņemot vērā, ka ZZS neuzrāda šādu milzu priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apjomu Jūrmalā, aģitācijā visdrīzāk ir izmantoti nelegāli līdzekļi, kas iegūti koruptīvā veidā, mākslīgi paaugstinot pašvaldības izdevumus," iesniegumā Satversmes tiesai pieļauj bijušais kūrortpilsētas domnieks, norādot, ka, piemēram, Jūrmalas Mākslas skolas būvdarbu tāme savulaik pieaugusi no sākotnēji plānotajiem 0,8 miljoniem latu līdz 1,8 miljoniem latu, bet Dzintaru koncertzāles Mazās zāles rekonstrukcijas izmaksas ar jaunā sasaukuma domes svētību augušas par miljonu latu.  

Atbilstoši priekšvēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijai, ko ZZS pērn iesniegusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), ZZS priekšvēlēšanu aģitācijai pirms 2013. gada pašvaldību vēlēšanām kopumā iztērējusi 212 409 latus.

Ančāns savā sūdzībā konstitucionālajai tiesai norāda, ka, atbilstoši tam, kā likumā noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu "griestu" piemērošanu interpretē KNAB, ZZS, kas savus sarakstus iesniedza daudzās pašvaldībās, priekšvēlēšanu aģitācijai Jūrmalā varēja iztērēt daudz lielākus līdzekļus nekā tās partijas, kas savus sarakstus iesniedza tikai Jūrmalā.  

2013. gada pašvaldību vēlēšanās Jūrmalā ilggadējā domnieka Ančāna pārstāvētā "Mūsu zeme" saņēma vien 168 balsis, kas nozīmē, ka par to nobalsoja tikai nepilns viens procents no Jūrmalas domes vēlēšanās nobalsojušajiem vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!