Zemgales apgabaltiesa pirmdien, izskatot tā dēvēto "Jūrmalgeitas" lietu, uzklausīja bijušā Tautas partijas vadītāja Andra Šķēles un Latvijas Pirmās partijas (LPP) priekšsēdētāja, satiksmes ministra Aināra Šlesera liecības, kurās abi politiķi noliedz savu saistību ar kukuļdošanu partijas "Mūsu zeme" Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam.
Šlesers, pirmdien liecinot vairākkārt atliktajā Jūrmalas mēra vēlēšanu krimināllietā, norādīja, ka politikā lēmumi bieži tiek pieņemti pēdējā brīdī. Viņš tiesas sēdē atzina, ka vēlējies, lai krimināllietā apsūdzētais Juris Hlevickis tiek ievēlēts par Jūrmalas mēru, taču jau iepriekš norādījis, ka sadarbība ar Ančānu ir izslēdzama.

"Zinot, ka Ančāns ir neprognozējams cilvēks, nevēlējos ar viņu iesaistīties, jo, strādājot ar tādu cilvēku, valdība ilgi nepastāvētu," tiesā pirmdien liecināja Šlesers. Viņš skaidroja, ka sarunas ar automašīnu "BMW" tirgotāju Germanu Milušu vedis, jo uzņēmējs, kurš arī ir apsūdzēts minētajā krimināllietā, bijis labos draugos ar Eiženu Cepurnieku, kurš tajā brīdī bija partijas "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāts.

"Radās sajūta, ka Miluša kungam ir zināšanas un labi kontakti," pirmdien tiesas sēdē sarunas ar Milušu par koalīcijas veidošanu Jūrmalas domē skaidroja Šķēle. Tomēr bijušais politiķis apšaubīja Miluša ietekmi uz politiskajiem procesiem Jūrmalas domē, norādot, ka uzņēmējam tikai bija labi kontakti.

Liecinot par atšifrētajām sarunām, gan Šķēle, gan Šlesers apgalvoja, ka tās ir nepareizi interpretētas. Šlesers tiesā liecināja, ka teikto "Paņēma. Un uzmeta." viņš nav sapratis kā kukuļa paņemšanu un nenobalsošanu. Arī Šķēle sacīja, ka ar nu jau folklorizēto teicienu sapratis, kā kāds ir apsolījis nobalsot, bet solījumu nav turējis. Abi politiķi apgalvoja, ka nav zinājuši par kukuli, kurš nodots Ančānam.

Savukārt Ančāns, kurš šinī tiesas prāvā ir galvenais liecinieks, pirmdien sacīja, ka par balsi domes mēra vēlēšanās viņam piedāvāti gan amati, gan arī zemes gabals Lielupes krastā.

Raksturojot apsūdzētos, Ančāns tiesai sacīja, ka "Jaunā centra" deputātu kandidāts Gvido Harijs Volbrugs bijis savedējs, Leonīds Lasmanis sevi dēvējis par Hlevicka un Miluša pilnvaroto personu, bet Milušs bijis "kase".

Tiesa pirmdien nopratināja arī uzņēmēju Eiženu Cepurnieku, partijas "Jaunais centrs" (JC) priekšsēdētāju Sergeju Dolgopolovu, TB/LNNK bijušo priekšsēdētāju Jāni Straumi un Aivaru Griķi.

Nākamajā tiesas sēdē plānots uzklausīt bijušo Jūrmalas domes priekšsēdētāju Inesi Aizstrautu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka apgabaltiesa pirmdien nolēma atsevišķi izdalīt tiesvedību pret šajā lietā apsūdzēto Leonīdu Lasmani, kurš neatrodas Latvijā, un turpināt izskatīt apsūdzības pret uzņēmēju Germanu Milušu, "Jaunā centra" deputātu kandidātu Gvido Hariju Volburgu un bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP).

Lasmaņa advokāte Valentīna Oļhova žurnālistiem sacīja, ka viņai nav zināma Lasmaņa atrašanas vieta, viņai nav arī izdevies sazvanīt savu aizstāvamo. Tiesas sēde izdalītajā Lasmaņa lietā tiks nozīmēta, kad viņš tiks atrasts. Pēc neoficiālās informācijas, Lasmanis no Latvijas devies uz Igauniju. Tiesā izskanēja informācija, ka Lasmanis 15.janvārī ir šķērsojis robežu.

Oļhova portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņa ir saņēmusi vēstuli, kuru bija parakstījis Lasmanis. Minētajā vēstulē norādīts, ka apsūdzētais atsakās no advokātes pakalpojumiem. Oļhova par to pirmdien informēja tiesu.

Advokāte portālam "Delfi" skaidroja, ka šāds gadījums, kad aizstāvamais pazūd, viņas advokātes praksē ir pirmo reizi. "Ja viņš ir tik gudrs, tad advokāts viņam nav vajadzīgs," sacīja advokāte.

Tiesa pirmdien apmierināja arī Ančāna lūgumu atcelt viņam noteikto procesuālo aizsardzību, lai lietu varētu izskatīt atklātajā sēdē. Jau ziņots, ka tiesa vairākkārt ir atlikusi Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietu. Lietas izskatīšanu iepriekš nav izdevies uzsākt, jo lietā apsūdzētais Leonīds Lasmanis nav ieradies uz tiesu. Šobrīd ir izsludināta Lasmaņa meklēšana.

Kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Lasmani un Gvido Hariju Volbrugu, bijušo automašīnu "BMW" tirgotāju Germanu Milušu un bijušu Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP). Viņiem uzrādīta apsūdzība par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!