Foto: LETA
Astoņu latu valsts pabalsts jāmaksā visām ģimenēm, ne tikai trūcīgajiem, sestdien intervijā laikrakstam "Diena" saka Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

"Mans kā ministres redzējums ir tāds, ka šis pabalsts jāmaksā visām ģimenēm, ne tikai trūcīgajiem. To arī esmu teikusi valdībā vairākkārt," intervijā norāda ministre. "Joprojām uzstāju, ka nav pareizi vienīgo universālo pabalstu, kas netiek aprēķināts pēc ienākumiem, nomērķēt tikai trūcīgajām personām," saka Jurševska.

Intervijā ministre norāda, ka šis pabalsts valstī tiek maksāts par 365 000 bērniem, un trīs ceturtdaļas no viņiem ir vecumā līdz 15 gadiem. Tas nozīmē, ka tie ir bērni, kuri iet skolā, kuriem jāpārvietojas ar sabiedrisko transportu un jānopērk mēnešbiļete. Lai vai cik niecīga ir šī summa, tas vienalga ir atbalsts ģimenēm.

Ministre atzina, ka Labklājības ministrijā šobrīd neredz nekādus alternatīvus variantus, kur citādā veidā citādi rast nepieciešamos budžeta ietaupījumus.

Lai uzlabotu dzimstību, ministre aicina domāt par sievietes reproduktīvo veselību. "Piemēram, Igaunijā tā ir valsts atbalsta programma, kas sniedz iespēju sievietēm uzlabot reproduktīvo veselību gadījumos, ja viņas kaut kādu iemeslu dēļ pie bērna nevar tikt. Tas ir viens no uzdevumiem," saka Jurševska. Otra lieta, ko min ministre, ir valsts atbalsta politika dažādu pabalstu veidā.

Kopā ar budžeta paketi ministrija valdībā ir iesniegusi koncepcijas projektu sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai, kas paredz izmaiņas pensiju sistēmā. Tie nav īstermiņa, bet vidēja un ilgtermiņa pasākumi. Piemēram, no 2016.gada iecerēts paaugstināt darba stāžu no 10 līdz 15 gadiem un pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu, stāsta ministre.

Ministre uzsver, ka korekti ir uz šo jautājumu skatīties kompleksi - pensionēšanās vecuma paaugstināšana tiek plānota kopā ar citiem pasākumiem. Viens ir jau minētā veselības uzlabošana un mūža ilguma pagarināšana. Otrs - mūžizglītības pasākumi, lai cilvēkam palīdzētu ilgāk noturēties darba tirgū, saka Jurševska. "Tikai kompleksi pieejot šim jautājumam, var reāli skatīties uz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Demogrāfiskā situācija rāda to, ka nākotnes pensionāri būs tie, kurus nebūs vairs kam mūsu valstī uzturēt," norāda ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!