Foto: F64
Vistrūcīgākās sabiedrības daļas atbalstīšana, veicot mazo pensiju indeksāciju, nav pretrunā ar ilgtspējīga un sabalansēta budžeta veidošanu, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Jurševska neprognozēja, vai pensiju indeksācija palielinās konsolidācijas apjomu, uzsverot, ka Finanšu ministrijas pārstāvjiem ir jākļūst drosmīgākiem sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, lai panāktu Latvijas pozīcijas atbalstīšanu. Ministre skaidroja, ka līdzekļu pārdalīšanai no viena speciālā budžeta uz otru speciālo budžetu matemātiski nevajadzētu šogad radīt papildu izdevumus, savukārt nākamajam gadam papildu izdevumi jau tiek ieplānoti.

Runājot par nepieciešamību ņemt vērā ekonomisko situāciju Eiropas Savienības dalībvalstīs, ministre uzsvēra, ka "nedrīkstam aizmirst cilvēkus, kas dzīvo šeit Latvijā".

Tikšanās laikā ar prezidentu klāt bija arī Saeimas sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, (Liepājas partija, ZZS) un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Vinķele (V).

Jurševska akcentēja, ka ir jāpanāk, lai pensiju indeksācijas jautājums tiktu risināts tā, lai tas pēc iespējas mazāku būtu fiskāli negatīvs. Tāpat jāatrod izeja pensiju sistēmas pastāvēšanai ilgtermiņā, un Labklājības ministrijai ir jāstrādā pie labāku risinājumu atrašanas pensiju otrajam un trešajam līmenim.

Iepriekš nebija iespējams prognozēt tik lielu stagnāciju darba tirgū, tāpēc tagad būtu jāparedz iespēja pirmspensijas cilvēkiem priekšlaicīgi pensionēties ar tiesībām saņemt 50% no nopelnītās pensijas, norādīja ministre.

Arī Barča akcentēja, ka grozījumi likumā "Par valsts pensijām" neesot tikai par pensiju indeksēšanu, bet arī par priekšlaicīgo pensionēšanos, kura pēc šā gada 31.decembra vairs nebūs iespējama. Tāpat ir jautājumi par cilvēkiem, kuri strādājuši smagos un sevišķi smagos darbos.

Kā ziņots, šodien visu četru amatpersonu tikšanās laikā Rīgas pilī ir panākta vienošanās, ka ir jāatbalsta mazo pensiju saņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!