Foto: Publicitātes foto

Turpmāk visiem interesentiem būs iespēja tiešsaistē sekot medus bišu un citu apputeksnētāju gaitām, vērojot notiekošo Āgenskalna "Bišu vēstniecībā", portālu "Delfi" informēja Latvijas Biškopības biedrības padomes pārstāvis un programmas "Bišu draugs" vadītājs Jānis Kronbergs.

Iniciatīvas organizators ir Latvijas Biškopības biedrības (LBB), un aktivitāte norisinās programmas "Bišu draugs" ietvaros. Tehnoloģisko risinājumu nodrošināja IKT pakalpojumu sniedzējs "Bite".

Tiešraides tiks translētas sociālajā tīklā "Facebook" – šajā un šajā lapā, kā arī "Bišu draugs" mājaslapā.

Kā norāda Kronbergs, pasaules bišu dienā, 20. maijā, tika atklāta programma "Bišu draugs", kā arī pirmā medus bišu un pārējo apputeksnētāju apskates vieta "Bišu vēstniecība".

Programmas mērķis ir ne tikai pievērst uzmanību sarūkošajam bišu skaitam pasaulē, vienlaikus uzsverot to svarīgo lomu bioloģiskajā daudzveidībā un pārtikā, bet arī palīdzēt sadarboties apputeksnētāju populācijas veicināšanā iesaistītajām pusēm.

Proti, sabiedrībai, valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem un pārējiem interesentiem. Pateicoties projekta digitālajiem risinājumiem, "Bišu vēstniecība" tagad ir aprīkota ar kameru, kas nepārtraukti fiksēs bišu ikdienas gaitas, tā populācijas vērošanu padarot pieejamu krietni plašākā mērogā, skaidroja Kronbergs.

"Jūnijs ir bišu saimēm viens no darbīgākajiem mēnešiem. Iestājoties siltam laikam un ziedēšanas sezonai, bites intensīvi veic apputeksnēšanu, vācot gan nektāru, gan putekšņus. Ievākto putekšņu krāsa raksturo augus, kurus bites apputeksnējušas. Šajā periodā notiek arī intensīva saimes attīstība un palielinās bišu skaits stropā. Savukārt tad, kad stropā kļūst pārāk šauri, bites meklē paplašināšanas iespējas un sāk gatavoties spietošanai," stāsta Kronbergs, uzsverot, ka vērot bišu gaitas savām acīm "Bišu vēstniecībās" ir unikāla iespēja Latvijas iedzīvotājiem.

Kronbergs arī atzīst, ka tiešraide un digitālie rīki ir lielisks veids, kā mūsdienās rosināt sabiedrības interesi par apputeksnētājiem.

Programma "Bišu Draugs" ir Latvijas Biškopības biedrības atklāta sadarbības vide apputeksnētāju izzināšanai un populācijas veicināšanai. Programmas mērķis ir izglītot sabiedrību par bišu un pārējo apputeksnētāju nozīmi dabā un vairot zināšanas par šo kukaiņu populācijas veicināšanas pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!