Lai gan ekspremjers, uzņēmējs Māris Gailis laikrakstam "Diena" vairākkārt noliedzis, ka Ķīpsalas attīstības projektos tiek izmantota Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenes nauda, līdz šai otrdienai kāds Voldemārs Škutāns pildīja valdes locekļa pienākumus gan Gaiļa un Austrijas investora kopēji izveidotā firmā, kas nodarbojās ar Ķīpsalas nekustamajiem īpašumiem, gan arī ar Lembergu savulaik cieši saistītajā kompānijā "Inter-Rīga".
"Lursoft" dati liecina: 8.janvārī – dienu pēc publikācijas laikrakstā "Diena" par Gaiļa un Lemberga naudas iespējamo saistību, Škutāns zaudējis valdes locekļa amatu divās kompānijās – "PMT Invest" un "Inter-Rīga". Abās viņa vietu ieņēmusi kāda Diāna Jukna.

Laikraksts "Diena" iepriekš rakstīja, ka Gaiļa nekustamā īpašuma biznesā Ķīpsalā investējusi Austrijas kompānija "PMT Realkanzlei". Laikraksts pieļāva, ka minētais uzņēmums ir saistīts ar Lemberga ģimeni, par ko ļaujot spriest pirms pāris mēnešiem atklātībā nonākušais Lihtenšteinas Firsta apgabaltiesas lēmums par Lembergu īpašumu arestu un par naudas legalizēšanu sākto kriminālprocesu.

Laikraksta informācija liecina, ka 2000.gada maijā "PMT Realkanzlei" Latvijā reģistrēja meitasfirmu "PMT Balticum", bet vēlāk reģistrēta Gaiļa un austriešu kopīgā sabiedrība "Ziemeļzunds", kura vēlāk pārdēvēta par jau minēto "PMT Invest".

Iepriekš Gailis "Dienai" skaidrojis: "cik man zināms, "PMT Realkanzlei" pieder fiziskām personām, Austrijas pavalstniekiem, proti, nevienam no Lembergu ģimenes." Lai gan Gailis neatminējās, kas iepazīstinājis ar šo investoru, viņš laikrakstam pieļāva "iespējams, tas bija [Aivara Lemberga dēls] Anrijs Lembergs". Anrijs Lembergs trešdien sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka ir smieklīgi meklēt viņa ģimenes saikni ar Gaiļa Austrijas investoriem. Sarunā ar portālu "Delfi" Anrijs Lembergs apgalvoja, ka nezina, kas ir Voldemārs Škutāns. Uz norādi, ka Škutāns darbojies savulaik ar Lembergu senioru saistītā uzņēmuma "Inter-Rīga" valdē, Lembergs norādīja, ka par tēva biznesu neko nezina.

Kopēšanas iekārtu tirdzniecības un apkalpošanas kompānija "Inter-Rīga" ir aprakstīta žurnālista Lato Lapsas grāmatā "Kas ir Lembergs" kā viena no atslēgas epizodēm Ventspils mēra iespējamajā turīguma legalizācijā. Deviņdesmito gadu otrajā pusē Vitāls Lejiņš atstāja Lembergam apjomīgu mantojumu, tostarp 100% "Inter-Rīga" kapitāla daļu. Uz īsu brīdi 1998.gadā Lembergam piederēja "Inter-Rīga", vēlāk viņš to pārdeva Lielbritānijā reģistrētai kompānijai "Bureau Projects".

Škutāns par "PMT Invest" valdes locekli kļuva pērnā gada jūlijā – dažas dienas pēc tam, kad Ventspils mērs no cietuma pārcēlās uz mājas arestu Puzes pagastā. Savukārt "Inter-Rīgas" valdē Škutāns darbojās no pērnā septembra. Formāli pierādījumi par to, ka jaunais "Inter-Rīgas" īpašnieks vēl pašlaik saistīts ar Lembergu ģimeni, Latvijas publiskajā telpā nav. Tomēr grāmatā "Kas ir Lembergs" minēts, ka deviņdesmito gadu nogalē, kad "Inter-Rīga" jau bija pārdota "Bureau Projects", Latvijā to pārstāvējis tieši Anrijs Lembergs. Aizdomīga ir arī sakritība, ka divi formāli nesaistīti ārvalstu investori – britu "Bureau Projects" un austriešu "PMT Invest" šonedēļ nolēmuši vienlaicīgi mainīt sev Latvijā piederošo uzņēmumu valdēs Škutānu pret Juknu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!