Latvijas Ģenerālprokuratūra kara noziegumos un genocīdā aizdomās turētā Austrālijas pilsoņa Konrāda Kalēja lietā uzdod vēlamo par esošo, lai pierādītu, ka ir nepieciešams viņu izdot, piektdien Krievijas telekanālam NTV paziņoja Kalēja advokāts Māris Mezītis.
Komentējot Rīgas apgabaltiesas lēmumu, advokāts uzsvēra, ka tiesa formāli ir nonākusi līdz lietas izskatīšanai.

Rīgas apgabaltiesa piektdien noraidīja sūdzību par aresta sankcijas izdošanu kara noziegumos apsūdzētā Kalēja arestam, līdz ar to Ģenerālprokuratūrai vairs nav nekādu šķēršļu Kalēja izdošanas pieprasīšanai no Austrālijas.

Tiesa atzina par pamatotiem Rīgas Centra rajona tiesas argumentus par nozieguma smagumu.

Prokuratūra Kalēju apsūdz par viņa nodarījumu 1942. - 1943.gadā, kad viņš, pildot komandiera pienākumus 2.sardzes rotā Salaspils policijā un darba audzināšanas nometnē Salaspils ciemā, nodrošinājis nometnes ārējo bruņoto apsardzi, kā arī bruņoto apsardzi civiliedzīvotāju spaidu darbu laikā. Tādējādi viņš ebrejus nolēmis pilnīgai vai daļējai iznīcībai.

Rīgā 1913.gadā dzimušais Kalējs savulaik deportēts no ASV un Kanādas, jo imigrācijas dokumentos nebija norādījis savu darbību Arāja komandā. Austrālija, kuras pilsonis viņš ir, nav izvirzījusi pret Kalēju apsūdzību kara noziegumos, paskaidrojot, ka tai nav pietiekamu pierādījumu.

Šā gada sākumā Kalējs izraisīja ažiotāžu Lielbritānijā, kad atklājās, ka viņš tur vairākus mēnešus dzīvo latviešu mītnē, un viņu deportēja uz Austrāliju. Tur viņš mitinās kādā veco latviešu kopā pie Melburnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!