Foto: LETA
Nepilnu nedēļu pirms valdības lēmumiem par radikālajām izmaiņām traumatoloģijas jomā nozares Trīspusējās sadarbības padomes sēdē apspriesti un saskaņoti visdažādākie veselības aprūpes jautājumi, taču par traumpunktu finansēšanas un darba laika izmaiņām nav teikts ne vārds, portālam " Delfi" pastāstīja Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) vadītājs Jevgeņijs Kalējs.

"Visām slimnīcām tas nāca kā negaiss," atzina Kalējs, norādot, ka VM nozares sociālos partnerus informējusi par daudzām citām iecerētajām izmaiņām, kas padomes sēdē arī izdiskutētas, taču šis "pats svarīgākais jautājums" pat nav pieminēts.

Tāpat Kalējs pauda pārsteigumu, ka izmaiņas stāsies spēkā jau no 1.janvāra – slimnīcas esot pārliecinātas, ka tas notiks tikai nākamā gada otrajā pusgadā. Viņš arī uzsvēra, ka līdz 1.janvārim nemaz neesot iespējams izmaiņas ieviest, jo nevar paspēt likumā noteiktajā kārtībā traumpunktu personālu brīdināt par atalgojuma un slodžu samazināšanu. "Tas nav iespējams. Sāksies pilnīgs haoss," prognozēja LSB vadītājs.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, nosakot, ka fiksēto mēneša samaksu traumpunkta darbības nodrošināšanai piešķirs atbilstoši pacientu skaitam. No nākamā gada traumpunktos, kurus gadā apmeklē līdz 3499 pacientiem, valsts apmaksās 3,25 ārstu slodzes un līdz ar to dežūrēs viens speciālists, bet traumpunktos ar apmeklējumu virs 3500 pacientiem valsts apmaksās 6,5 slodzes, un līdz ar to tajos varēs dežurēt divi speciālisti.

Tāpat no nākamā gada traumpunktu darbību pielāgos pacientu plūsmai – tie strādās darba dienās vakaros un naktī - no plkst.18:00 līdz 8:00 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

VM skaidro, ka, analizējot šā gada traumpunktu darbību, konstatēts, ka dienas laikā, kad ir pieejama palīdzība pie ģimenes ārstiem un dienas stacionārā, traumpunkta darbība nav lietderīga, savukārt darba dienu vakaros, brīvdienās un svētku dienās tie pacientiem vajadzīgi vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!