Kalkutas tiesa pirmdien atzina par vainīgiem ieroču kontrabandā Latvijas lidotāju ekipāžu un britu pilsoni Pīteru Blīču, BNS telefonsarunā apstiprināja Krievijas ģenerālkonsulāta Kalkutā atašejs Aleksandrs Komisārovs.
Lidotāji nav atzīti par vainīgiem kara veicināšanā Indijas teritorijā, par ko tiesa varēja piespriest nāvessodu. Par ieroču kontrabandu un citiem pantiem, par kuriem lidotāji atzīti vainīgi, tiesa var piespriest mūža ieslodzījumu.

Soda mērs lidotājiem tiks paziņots 2.februārī.

Komisārovs BNS sacīja, ka lidotāji bija sagatavojušies uz stingrāku tiesas spriedumu, jo viņus varēja atzīt par vainīgiem visās izvirzītajās epizodēs gan par nepatiesas informācijas izplatīšanu, krāpšanu, likumu par ieročiem, sprāgstvielām, aviāciju pārkāpšanu.

Pēc atašeja stāstītā, pirmdien lidotāju advokāti apspriežas par turpmāko rīcību. Pie advokātiem Indijā atrodas arī advokāte no Maskavas Karīna Moskaļenko.

Jau vēstīts, ka Indijā ir apcietināti pieci lidotāji no Latvijas - eskadriļas komandieris Aleksandrs Klišins, otrs pilots Oļegs Gaidašs, bortinženieris Igors Timmermans, kravas operators Jevgeņijs Antimenko un stūrmanis Igors Moskvitins, kurš slimo ar tuberkulozi.

Cietumā Indijā lidotāji ir kopš 1995.gada, kad Indijas reaktīvie iznīcinātāji piespieda viņu vadīto transportlidmašīnu "An-26" nolaisties Bombejā, jo pirms tam Rietumbengāles štatā bija nomesta ieroču krava.

Kopš pagājušā gada nogales visi pieci lidotāji ir Krievijas pilsoņi. Atbilstoši Latvijas likumdošanai lidotāji netiks ielaisti Latvijā, ja viņus notiesās uz vairāk nekā trijiem gadiem, jo viņi ir citu valstu pilsoņi.

Jau ziņots, ka pilsonību piešķirt lūdza lidotāji. Aizturētā bortinženiera Igora Timmermana māsa Inna Ore BNS iepriekš norādīja, ka pilsonība pieprasīta, lai atvieglotu nokļūšanu mājās. "Viņiem piesolīja - ja pieņems Krievijas pilsonību, tiesas jautājumi tiks atrisināti ātrāk, un ir taču skaidrs, kam ir lielāka balss - Latvijai vai Krievijai," teica Ore.

Timmermanam Latvijā dzīvo māsa un 70 gadus veca māte. Klišina sieva ir aizbraukusi dzīvot uz Krieviju, taču Latvijā dzīvo meita, kura ir precējusies. Antimenko Latvijā dzīvo sieva un divi bērni, savukārt Moskvitinu mājās jau četrus gadus gaida sieva un septiņus gadus vecs bērns.

Gaidašs ir šķīries.

Par līdzdalību lietā kopumā tiek apsūdzēti 19 cilvēki. Astoņi aizdomās turētie ir pazuduši bez vēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!