Latvija tuvāko pāris gadu laikā cer vienoties ar ASV par bezvīzu režīmu, trešdien pēc tikšanās ar ASV darba lietu ministri Eleinu Čao sacīja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
Viņš norādīja, ka Latvija stigri vadās pēc ASV programmas bezvīzu režīma ieviešanai un risina šo jautājumu arī sadarbībā ar Eiropas Savienību (ES).

Trešdien sarunā ar Čao Kalvītis uzsvēris Latvijas vēlmi iegūt bezvīzu režīmu ar ASV, norādot, ka mūsu valsts iedzīvotāji nav aktīvi ceļotāji un neplāno emigrēt uz ASV. "Mēs vēlamies būt droši ASV partneri un brīvi ceļot uz ASV," žurnālistiem sacīja valdības vadītājs.

Čao norādīja, ka ASV patlaban ir ap 12 miljoniem nelegālo imigrantu, liela daļa no tiem ir ieceļojuši no Meksikas, tāpēc ASV plāno stiprināt robežu ar šo valsti. Viņa arī sacīja, ka ASV ir ļoti mainījusies pēc 11.septembra teroristu uzbrukumiem un vairs nav tik atvērta valsts kā iepriekš.

Čao atzīmēja ASV vēstnieces Ketrīnas Todas Beilijas lielo ieguldījumu, strādājot pie bezvīzu režīma ieviešanas ar Latviju, un pauda ASV ieinteresētību risināt šo jautājumu.

Kalvītis informēja par Latvijas vēlmi aktīvi sadarboties ar ASV, īpaši ekonomikas jautājumos. Jau notikuši semināri ASV un Latvijas uzņēmējiem, un ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP) vizītes laikā ASV ticies ar šīs valsts lielākajām kompānijām, lai apspriestu sadarbības iespējas.

Sarunā ar Čao valdības vadītājs uzsvēris pēdējos 10-15 gados Latvijā notikušās izmaiņas un straujo ekonomisko attīstību, iestāšanos ES, NATO, kā arī svarīgākos valdības uzdevumus - celt iedzīvotāju labklājību un sekmēt valsts ekonomisko izaugsmi, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Kalvītis ir gandarīts par pēdējā laikā aktivizējušos sadarbību starp Latvijas un ASV uzņēmējiem, potenciālajiem investoriem, ekspertiem un konsultantiem ostu drošības jomā un atbalstu aizsardzības jautājumos.

Savukārt Čao izteica pateicību Latvijai par atbalstu ASV cīņā pret terorismu. "Terorisms ir uzbrukums visām nācijām, tāpēc esam īpaši pateicīgi par Latvijas sniegto atbalstu," sacīja ASV valdības pārstāve.

ASV darba ministre uzsvēra, ka ASV prezidenta Džordža Buša šā gada novembrī paredzētā vizīte Latvijā būs otrā vizīte 18 mēnešu laikā un tas liecina par ASV atzinību. Ministre pateicās par Latvijas tautas un valdības palīdzību ASV, līdzdarbojoties miera uzturēšanas misijās Afganistānā un Irākā.

Viņa arī apsveica Latviju ar Saeimas vēlēšanu sekmīgo norisi un norādīja, ka neatkarīgi no vēlēšanu iznākuma Latvija ir paraugs demokrātijas attīstībai. Kalvītis vēlēšanu iznākumu raksturojis kā vēlētāju atbalstu esošās valdības darbībai. Pirmo reizi valdībai ir vairākums, kas nākamajos četros gados ļauj cerēt uz valdības stabilitāti, uzsvēris premjers.

Ministru prezidents akcentējis Latvijas aktīvo politiku drošības un demokrātijas veicināšanā reģionā, veidojot ciešas un draudzīgas attiecības ar Ukrainu, Moldovu un Gruziju. Premjers informējis par Latvijas līdzdalību ES jauno kaimiņu politikas sadarbības projektos ar šīm valstīm, par pieredzes apmaiņu, lai veicinātu politisko un ekonomisko stabilitāti un atbalstītu reformu procesus.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Latvijas un Krievijas attiecības, kurās iezīmējas dialoga uzsākšana. Piektdien, 13.oktobrī, ir paredzēta pirmo divpusējo sadarbības līgumu parakstīšana Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!