Tā sauktajā Ventspils mēra Aivara Lemberga "stipendiātu" lietā neparādās neviens esošais Saeimas deputāts vai valdības pārstāvis, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja premjers Aigars Kalvītis (TP).
Kalvītis uzsvēra, ka par pretējo viņš līdz šim neesot informēts.

Premjers norādīja, ka materiālos, par kuriem viņš ir informēts, gan parādoties ziedojumi partijām, kā arī sponsorēšanas pasākumi.

Iepriekš medijiem Kalvītis sacīja, ka dokumentos, kas saistīti ar "stipendiātu sarakstu", redzams, ka partijām sniegts liels finansiālais atbalsts, kas mērāms simtos tūkstošu latu. Premjers uzsvēra, ka nevar sīkāk komentēt izmeklēšanas gaitu, tomēr, ja dokumenti, ar kuriem viņš ir iepazinies, ir patiesi, tad atsevišķām partijām patiešām esot maksātas lielas naudas summas.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga savā pēdējā uzrunā Saeimai pauda viedokli, ka Latvijas politiskajām partijām būtu rūpīgi jāizvērtē sava pēdējo gadu darbība un finansēšanas avoti, bet prokuratūrai jāaktivizē darbs, lai līdz 10.Saeimas vēlēšanām viestu skaidrību par tautas priekšstāvju godprātību, darbojoties politikā, pretējā gadījumā var nodarīt nopietnu kaitējumu Latvijas demokrātijai.

"Pār [Saeimu] gulstas ļoti smaga aizdomu ēna par ilgstošu deputātu un partiju uzpirkšanu par ļoti iespaidīgām naudas summām. Tā ir pavisam cita un nopietna lieta," atzina politiķe, kas aicināja prokuratūru nopietni aktivizēt izmeklēšanas darbību un "atcerēties, ka attiecībā uz politiķiem viņu pienākums nav tikai savākt ugunsdrošus un ūdensdrošus pierādījumus, lai panāktu notiesājošus spriedumus tiesas priekšā".

"Nav arī viņiem tiesību tikai nopludināt mīklainas aizdomas, tā radot vispārēju neuzticības gaisotni vai augsni ķengu tiesām. Tomēr laikus, vismaz pirms 10.Saeimas vēlēšanām, prokuratūrai būtu nopietna atbildība darīt tautai zināmus tos faktus, pierādījumus un liecības, kuras tautai ļautu nonākt pie sava sprieduma, uz kā balstīt savu izvēli brīvās un demokrātiskās vēlēšanās. Ja tas tā nenotiks, tad tautai tiks liegtas pamattiesības saņemt to informāciju, kura nepieciešama, lai spētu izvēlēties savus priekšstāvjus, un tādā gadījumā būtu izdarīts nopietns kaitējums Latvijas demokrātijai," brīdināja Vīķe-Freiberga.

"Jau šobrīd pār dažām galvām karājas Damokla zobens. Tas karājas mata galā, un vēl mēs nezinām, kur un kad tas kritīs. Ja dzīvojam tiesiskā valstī, tad kaut kad tam būs jākrīt. Tamdēļ no šīs Saeimas augstās tribīnes es kā prezidente vēršos arī pie partijām un pie viņu deputātiem. Es aicinu visas partijas rūpīgi pārspriest un izvērtēt savu pēdējo gadu darbību un finansēšanas avotus," pie politiķiem vērsās prezidente.

Jau ziņots, ka Lemberga advokāta Aivo Leimaņa vērtējumā "stipendiātu saraksts" esot baumas. "Kur jūs ņēmāt informāciju, ka tāds saraksts ir?" žurnālistiem vaicāja Lembergs, norādot, ka runas par šāda saraksta esamību parādījās līdz ar viņa apcietināšanu.

Tā sauktajā Lemberga "stipendiātu" lietā nopratināti vismaz 16 Saeimas deputāti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!