Robežlīguma neparakstīšana ar Latviju ir Krievijas pēdējo gadu lielākā ārpolitikas neveiksme, šodien laikrakstā "Latvijas Avīze" publicētajā intervijā norāda Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).

Viņaprāt, Latvijas valdība neatrodas strupceļā. "Mēs varam runāt ar Krieviju, bet mēs runāsim tikai ar tādiem noteikumiem, kurus paši uzskatīsim par pareiziem," norāda Kalvītis.

Viņš noraida apgalvojumus, ka robežlīguma neparakstīšana ir Latvijas ārpolitikas neveiksme. "Tā ir tieši Krievijas ārpolitikas lielākā neveiksme pēdējos gados. Viņi pacēla Baltijas jautājumu, bet nespēja to normāli atrisināt. Krievija vēlējās mūs piemānīt, bet dabūja diskusiju gada garumā par Baltijas valstu okupāciju, un beigās paši dabūja bēgt krūmos, jo nebija gatavi atzīt to, ko visa pasaule no Krievijas gaidīja," skaidro Ministru prezidents.

Kā jau ziņots, šogad maijā bija plānots parakstīt Latvijas un Krievijas robežlīgumu. Krievija atteicās to parakstīt, jo Latvijas valdība pieņēma vienpusēju līgumu skaidrojošu deklarāciju. Tajā tika uzsvērts, ka robežlīgums netiek saistīts ar plašāku jautājumu par Latvijas prettiesiskas okupācijas seku likvidāciju.

Deklarācijā teikts, ka līguma vienīgais mērķis ir dokumentēt to robežlīniju, kas tehniski ir aprakstīta un funkcionē kopš 1990./1991.gada.

Krievija atteicās parakstīt robežlīgumu ar šādiem nosacījumiem, norādot, ka Latvija tādējādi izvirza Krievijai teritoriālas pretenzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!