Zemkopības ministru maiņa neatrisinās lauksaimnieku problēmas, uzskata Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
Kā premjera padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Arno Pjatkins, valdība ir atvērta zemnieku problēmu risināšanai un ieklausās zemnieku paustajās bažās.

Pjatkins apliecināja, ka valdība ir gatava risināt zemniekiem nozīmīgās problēmas.

Jau ziņots, ka viena no lielākajām Latvijas lauksaimnieku organizācijām "Zemnieku saeima" (ZSA) pieprasīs zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) demisiju. ZSA plāno rakstīt vēstuli valdībai, lai pieprasītu Rozes demisiju.

Pjatkins informēja, ka ZSA vēstuli Kalvītis vēl neesot saņēmis.

Kā ziņots, trešdien, 21.martā, pēc ZSA 9.kongresa diskusijām notika balsojums, kurā divas trešdaļas dalībnieku nobalsoja, ka jāprasa valdībai meklēt labāku zemkopības ministru.

ZSA sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Zuzāne iepriekš skaidroja, ka pēdējais piliens, kāpēc nolemts vērsties pret Rozi, ir valsts tiešo maksājumu reforma, kas noritot sasteigti un bijusi negaidīta.

Roze sarunā iepriekš sacīja, ka ZSA lēmums ir demokrātijas izpausme, jo valstī viedokļu paušana ir brīva. Lēmums pieņemts atklāti, nevis mākslīgi uzkurinot ažiotāžu un attālinoties no lietas būtības.

"Diemžēl ne manā kā zemkopības ministra, ne valdības, ne valsts rīcībā nav tādu līdzekļu, lai pilnībā apmierinātu visas vajadzības," uzsvēra Roze. "Mums jāstrādā ar tiem apstākļiem, kurus mēs varam ietekmēt, lai šo līdzekļu būtu pēc iespējas vairāk."

Nevar atstāt novārtā arī lauku attīstību, tai jābūt pietiekami nopietnai, lai neradītu sociālo sprādzienu laukos, sacīja ministrs. Turklāt ir arī citas organizācijas, kurām ir citāds viedoklis nekā ZSA.

Roze uzskata, ka ZSA pieprasījums nevarētu būt par pamatu viņa demisijai, tomēr viņš neuzskata, ka būtu jānorobežojas no sadarbības ar ZSA, jo tajā ir nopietni ražotāji un viņu viedoklis ir pietiekami svarīgs.

Roze kategoriski noraidīja ZSA pārmetumus, ka Zemkopības ministrijas darbība Latvijas zemnieku interešu aizstāvībā sarunās ar Eiropas Komisiju nav bijusi veiksmīga. "Par to lai runā dokumenti, nevis emocijas," sacīja ministrs. Viņš piebilda, ka notikušas vairākkārtējas lauksaimniecības politikas reformas, pirms divām dienām sperts solis maksājumu izlīdzināšanā, izstrādāta risku vadības koncepcija lauksaimniecībā.

Kongresā piedalījās arī Kalvītis. Viņš uzsvēra, ka lauksaimniecībai ir lielas perspektīvas un zemnieki valstij ir vajadzīgi. Kalvītis arī norādīja, ka svarīgi ir uz ražotāju rēķina nerisināt lauku sociālās problēmas un otrādi.

ZSA ir nevalstiska organizācija, kas aizstāv zemnieku intereses lēmumu pieņemšanas institūcijās, informē un izglīto savus biedrus. Organizācijā ietilpst 703 Latvijas ražojošie lauksaimnieki, vairumā gadījumu ģimenes saimniecības. 39% ZSA biedru ir no Vidzemes, 36% - no Zemgales, 20% - no Kurzemes, bet 5% - no Latgales.

Jau ziņots, ka papildus valsts tiešo maksājumu (PVTM) reforma paredz, ka turpmāk tikai 25% no PVTM par laukaugu platībām tiks saistīti ar ražošanu, bet pārējā maksājuma daļa tiks izmaksāta pēc informācijas par iepriekšējā gadā ražoto.

Izmaksas struktūra mainīsies arī PVTM par kartupeļu cieti, kuru ar ražošanu varēs piesaistīt 60% apjomā, liellopu kaušanas prēmijai - 40%, aitu mātes prēmijai - 50%. Maksājums par pienu, kas līdz šim veikts par katru piena tonnu, turpmāk vairs nedrīkstēs būt saistīts ar ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!