Foto: stock.xchng
Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai un cilvēku dzīves līmenim, pieaug cilvēku tirdzniecība, liecina organizācijas Patvērums "Drošās mājas" informācija. Lai cīnītos ar šo noziegumu, tiek uzsākta kampaņa "Fiktīvas laulības - slazds!".

Ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju Latvijā, tās ietekmē pēdējā pusgada laikā trīskārtīgi pieaudzis upuru skaits, kuri cietuši no tādas cilvēktirdzniecības formas kā fiktīvās laulības, informē organizācijas pārstāvji. Īpaši daudz šādu laulību tiek slēgtas ar trešo valstu pilsoņiem, kuru mērķis ir iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā (ES).

Šāda imigrācijas legalizācija ir cieši saistīta ar starptautiskiem noziedzības tīkliem, kuros tiek apgrozīti ievērojami finanšu līdzekļi. Valstis, kurās visbiežāk tiek slēgtas fiktīvās laulības, ir Īrija un Kipra, informē organizācija.

Kā informē patvērums "Drošā māja" valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane, lai cīnītos ar šo cilvēktirdzniecības formu, tiek uzsākta sabiedrības informēšanas kampaņa "Fiktīvas laulības - slazds!". "Ceru, ka tā ļaus cilvēkiem pārdomāt, vai šis bīstamais solis tiešām ir dzīvības vērts," uzsver Zalcmane.

Pēc Īrijas Tieslietu ministrijas pērn apkopotajiem datiem, tiek pieļauts, ka 4600 trešo pasaules valstu pilsoņu ir precējušies ar citas ES dalībvalsts pilsoni, informē organizācijas pārstāve Rasa Saliņa. 10% gadījumu šādas laulības noslēguši tieši Latvijas pilsoņi, no kuriem puse stājušies aprēķina laulībās ar Pakistānas, Indijas un Bangladešas pilsoņiem.

Visbiežāk aprēķina laulību noslēgšanas iemeslu vidū tika minēta Latvijas sarežģītā sociālekonomiskā situācija - gadījumi, kad cilvēks ir zaudējis darbu, tam ir jārūpējas par bērniem, jāmaksā par dzīvokli un jāatmaksā kredīti. Taču šādu laulību gadījumā daudzi bieži vien kļūst par negodīgu darījumu un cilvēku tirdzniecības upuriem.

Valsts policijas Cilvēku tirdzniecības apkarošanas nodaļas priekšnieks Arturs Vaišļa norāda, ka bieži vien cilvēki piekrīt stāties fiktīvās laulībās, lai gūtu vieglu peļņu. Taču bieži vien tiek izmantoti ar viltu un vardarbību saistīti paņēmieni, tādā veidā Latvijas iedzīvotājus padarot par cilvēku tirdzniecības upuriem. Vaišļa atgādina, ka likums par cilvēktirdzniecību paredz bargus sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!