Foto: AFP/Scanpix

Kanādas vadītajā NATO spēku bataljonā Latvijā varētu atrasties aptuveni 150 karavīri no Itālijas, savukārt ar pārējām valstīm joprojām norisinās intensīvas diskusijas.

Nolūkā atturēt Krieviju no iespējamās agresijas NATO dalībvalstu līderi Varšavā notikušajā samitā apstiprināja četru daudznacionālu bataljonu izvietošanu Polijā un Baltijas valstīs. To izvietošana sāksies nākamgad un notiks uz rotācijas pamata. Polijā izvietotā bataljona vadību uzņēmušās ASV, kamēr par Baltijas valstīs izvietoto bataljonu komandēšanu attiecīgi atbildīga būs Kanāda - Latvijā, Vācija - Lietuvā, bet Lielbritānija - Igaunijā.

Neoficiāla informācija liecina, ka Latvijā varētu atrasties aptuveni 150 karavīri no Itālijas, savukārt ar pārējām valstīm joprojām norisinās diskusijas.

Kā stāstīja kāds diplomātiskā korpusa pārstāvis, "pašlaik visas kārtis ir Kanādas rokās", taču tā aktīvi komunicē ar Latviju un informē valsti par plānotajiem variantiem. Sarunu process varētu risināties līdz rudenim.

"Pašlaik tiek domāts par valstīm, kuras varētu papildināt Kanādas spējas. Mēs runājam par spēku, kas nepieciešamības gadījumā varētu nopietni aizstāvēt teritoriju. Jāuzsver, ka mēs balstāmies uz atturēšanas politiku, tomēr ir nozīmīgi, lai šie spēki neizskatītos tikai skaisti, lai nebūtu tikai izrādīšanās," sacīja avots.

Tikmēr Latvijas Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā apgalvoja, ka šobrīd ir pāragri runāt par konkrētu valstu ekspertu iesaisti, jo ietvarvalsts ir Kanāda, kas arī izvērtēs, kurus ekspertus vīzītei piesaistīt. Par konkrētu valstu karavīru iesaisti daudznacionālajā bataljonā paziņo pašas valstis.

Nesen iepazīšanās vizītes laikā Kanādas un Latvijas ekspertu viedokļu apmaiņā tika pārrunāti operacionālie, juridiskie un loģistikas jautājumi. "Teorētiski tika pārrunātas iespējas, jo šī bija vairāk nekā iepazīšanās vizīte, bet praktiski šie jautājumi tiks pārrunāti un lēmumi pieņemti Kanādas ekspertu vizītes laikā Latvijā - augustā, septembrī," norādīja AM.

Kā vēstīts, nolūkā atturēt Krieviju no iespējamās agresija, NATO dalībvalstu līderi Varšavā notikušajā samitā apstiprināja četru daudznacionālu bataljonu izvietošanu Polijā un Baltijas valstīs. To izvietošana sāksies nākamgad un notiks uz rotācijas pamata.

Jau ziņots, ka nākamā gada pavasarī Latvijā ieradīsies ap 1000 cilvēku liels daudznacionāls NATO valstu bataljons. Paredzēts, ka pusi no bataljona veidos Kanādas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!