Latvijas pareizticīgā baznīca un Rīgas un Latvijas arhibīskaps Aleksandrs otrdien Kristus Piedzimšanas katedrālē svēto kārtā iecels pirmo Latvijas pareizticīgās baznīcas svēto - kādreizējo pareizticīgo arhibīskapu latvieti Jāni Pommeru. Iesvētīšanas ceremonijā piedalīsies arī Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.
Pareizticīgo sinodē informēja, ka Pommers, būdams arī Latvijas 2. un 3.Saeimas deputāts, pirmais panāca pareizticīgās baznīcas juridisku atzīšanu Latvijā. Viņš ieguvis daudzus nelabvēļus, jo cīnījās pret marksistiem, komunistiem, kā arī tiem, kuri pareizticīgo baznīcu uzskatīja par cariskās Krievijas simbolu.

Pommers gāja bojā 1934.gadā savā vasarnīcā pie Ķīšezera, kad viņu sadedzināja. Vēl līdz šim nav atrasti ne slepkavas, ne arī slepkavības pasūtītāji, tādēļ līdž šīm dienām ir dažādas baumas par arhibīskapa nāves cēloņiem. Pašreizējais Rīgas un Latvijas pareizticīgās baznīcas arhibīskaps Aleksandrs sacīja, ka daudzi pareizticīgie dodas uz Pommera kapa vietu lūgt par aizbildniecību un palīdzību.

Pēc tam kad Latvijas pareizticīgā baznīca atzīs Pommeru par svēto, to atzīs arī Maskavas pareizticīgo baznīca un līdz ar to arī visas pasaules pareizticīgie. Svēto kārtā Pommeru ieskaitījuši jau ārzemju krievu pareizticīgā baznīca, kā arī serbu pareizticīgo baznīca, pavēstīja Sinodē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!