Foto: Publicitātes foto
Zosēnu pagasts Jaunpiebalgas novadā ir aukstuma rekordists Latvijā, jo ik ziemu te tiek reģistrētas viszemākās temperatūras visā valstī. Piektdienas, 24. janvāra, rītā Zosēnos gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -24 grādiem, kas ir pagaidām zemākā šoziem reģistrētā gaisa temperatūra Latvijā.

"Mēs, zosēnieši, jau bijām mazliet nobažījušies, kur tas aukstuma rekords šoziem pazudis. Ik ziemu bijām pieraduši sava pagasta nosaukumu dzirdēt pieminam Latvijas radiostacijās. Un, beidzot, tieši šorīt Zosēnus sasniedza aukstās gaisa temperatūras," portālam "Delfi" pastāstīja Zosēnu kultūras un sabiedriskā centra vadītāja Dzidra Prūse, piebilstot, ka šorīt uz ielām bija vērojams mazāk cilvēku. Tiesa, atvērtas bija visas pašvaldības iestādes un skolā bija ieradušies deviņi skolēni.

Viņa gan arī atzina, ka laikapstākļu dēļ zosēniešiem nākas piedzīvot ne mazums grūtību. Piemēram, nav iespējams iedarbināt mašīnu vai traktoru, jāuzmana arī, lai neaizsalst ūdensvads un nesasalst krājumi pagrabos.

Vaicāta, kāpēc aukstuma rekordi ikgadus krīt tieši Zosēnos, "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" Hidroģeoloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa skaidroja, ka iemesls ir gluži vienkāršs. Proti, Zosēnu novērojumu stacija atrodas visaugstāk virs jūras līmeņa, salīdzinājumā ar pārējām 35 staciju atrašanās vietām citviet Latvijā.

"Tas, ka Zosēnos novērojumu stacija atrodas tik augstu virs jūras līmeņa, atstāj ietekmi arī uz reģistrēto minimālo temperatūru šai vietā. Sevišķi tādos laikapstākļos, ja ir skaidrs un pūš lēns vējš. Tas arī izskaidro to, kāpēc pilsētās, kas atrodas vairāk uz ziemeļiem, kā, piemēram, Alūksne, parasti tiek reģistrēta augstāka temperatūra nekā Zosēnos," skaidroja Krūmiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!